Tudomány koronavírus

Koronavírus: amíg nincs beteg gyerek, addig nem kell bezárni az iskolákat

Az európai tagállamok több mint fele úgy döntött, hogy bezárja, vagy korlátozza az általános- és középiskolákat a koronavírus járvány miatt, Magyarország viszont nem így járt el. Arra hivatkozva, hogy a gyerekeket a jelenlegi információk szerint nem igazán érinti a betegség, és nincs tudomásunk fertőzött gyerekről sem, egyelőre nem érdemes ilyen karantént elrendelni.

Sok európai országban megelőző célzattal zárták be az iskolákat, de Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az operatív törzs sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ezt nem tartják megfelelő intézkedésnek. „Nem biztos, hogy bármit megelőznénk a bezárással, hiszen teljesen kizártnak tartjuk, hogy a több millió iskolás korú gyerek otthon maradna, és nem menne ki az utcára.”

Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Dr. Falus Ferenc volt tiszti főorvos a 24.hu-nak elmondta: úgy gondolja, hogy az iskolai karantént akkor érdemes bevezetni, ha megvan az első fertőzött, nem biztos, hogy csak azért érdemes lenne ilyen intézkedést hozni, mert a gyerekek fertőzhetnek. „Itt továbbra sem az a nagyobb kérdés, hogy hol rendelnek el karantént, hanem az, hogy mikor vonják vissza azt, ezt pedig egyelőre nem lehet előre megmondani” – tette hozzá.

Gulyás elmondta, hogy az iskolai bezárás akkor fog megtörténni, ha fertőzéseket tapasztalnak az iskolákban, mindegy, hogy az gyermeket érint, vagy gyermektől származik. Korábbi cikkünkben mi is írtunk már arról, hogy úgy tűnik: az új koronavírus valamiért a gyerekekre nem olyan veszélyes.

Koronavírus: különös okból gyerekekre nem olyan veszélyes
Mennyire súlyos a járvány, hány embert betegíthet meg egy fertőzött személy és miért fontos megtalálni a nulladik beteget?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik