Tudomány

Az orvosok sem értik, mit történik a lány új karjával

Shreya Siddanagowda mindössze 19 éves volt, amikor dupla kartranszplantáción esett át könyöktől lefelé, sajátjait egy buszbaleset következtében veszítette el. A Kerala  állambeli Amrita Kórházban egy nemrég elhunyt férfi karjait kapta. A műtét sikeres volt, egyedül annyi baki csúszott bele, hogy a transzplantátum bőre pár árnyalattal sötétebb volt, mint Shreya saját bőre.

A The Indian Express helyi újság azonban érdekes jelenségről számolt be: a most 21 éves Shreya új karjai fokozatosan elkezdtek hozzávilágosodni a lány bőrszínéhez. A jelenség nem példa nélküli, de nagyon ritka, és az orvosok nem is tudják megmagyarázni, mitől lehet.

Az orvosok elmondták, hogy megfigyelik a színváltozást, folyamatosan dokumentálják, és remélik, hogy később tudományos folyóiratban is publikálják. Egyelőre azonban nem tudják megmondani, hogy mi okozza a furcsa jelenséget.

Érdekesség, hogy a világban az elmúlt 25 évben kevesebb, mint 100 kartranszplantációt regisztráltak, ezek közül mindössze 9 volt olyan, amikor az új karral együtt könyéki, vagy könyék feletti részeket is felműtöttek. Ráadásul most

az indiai lány egy férfi karjait kapta, ami tovább bonyolítja a dolgot.

Azért van ilyen kevés karimplantátum, mert nagyon bonyolult és nehéz műtétről van szó, Shreya karjain is 13 órán keresztül dolgoztak az orvosok. 20 orvos műtötte, az altatóorvosok pedig 16-an voltak – írja az IFL Science. Egy szívátültetés ezzel szemben 4-6 óráig tart.

Shreya egyébként nem foglalkozik a színváltozással, egyszerűen csak örül, hogy tudja használni az új karokat – nemrég tette le a vizsgáit, amelyeket ráadásul kézzel írt meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik