Tudomány koronavírus

Koronavírus: mutatjuk, mekkora a baj Olaszországban

Hétfőn egyetlen nap alatt 97-en haltak meg Olaszországban a koronavírus miatt, így már 463 halálos áldozata van a járványnak az országban. A vírus gyors terjedése miatt az egész országra kiterjesztik a járvány megállítását elősegítő, az északi részen (16 millió embert érintően) már vasárnap bevezetett intézkedéseket. Vagyis karanténba kerül az egész ország, nagyjából 60 millió ember.

A vírus először január 24-én jelent meg Európában, Franciaországban fertőződött meg 2 ember. Az első esetet Bordeaux-ban, a másodikat Párizs térségében jelentették. Jelenleg az országban 1412 betegről tudnak, a halálos áldozatok száma 30. Január 27-én Németországban találtak beteget, másnap már 4 fertőzöttről tudtak. Azóta a fertőzöttek száma a cikk megjelenésének idején 1281 fő, két halálos áldozattal, és 18 gyógyult beteggel.

Európán belül összesen 14 937 megbetegedést regisztráltak akkor, amikor ez a cikk megszületett.

Az alábbi vizualizáció tökéletesen mutatja a koronavírus Európán belüli fertőzöttjeinek egyenetlen eloszlását: Olaszországban van a gócpont, ahol rengeteg a beteg, és sokan meg is haltak a betegségben. A John Hopkins Egyetem adatai szerint 9172 ember fertőződött meg a karanténba zárt országban, 463-an haltak bele a betegségbe, és eddig 724-en gyógyultak meg.

Magyarországon ehhez képest viszonylag nyugodt a helyzet: eddig 12 fertőzöttet regisztráltak, és senki nem halt meg. A vírus viszonylag későn, március 4-én jelent meg hazánkban. Ebben a cikkünkben megtalálhatja a legfontosabb tudnivalókat, ebben és ebben pedig a karanténról talál információkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik