Tudomány

Egy hurrikán semmi a ránk is lecsapó viharciklonhoz képest

A Ciara viharciklon kiterjedése óriási, egy hurrikán eltörpül mellette: mi csak a szélét kapjuk, mégis napokig fog tombolni az őrült szél.

Vasárnapról hétfőre érte el hazánkat viharos széllel az a „markáns” hidegfront, amely miatt az egész országra figyelmeztetést adott ki a meteorológia, jókora területen első- és másodfokú riasztás is érvényben van – az aktuális helyzetről itt tájékozódhat. Sőt, a várható vészhelyzetek elkerülése érdekében még a katasztrófavédelem is közleményt adott ki, ami azért valljuk be, nem mindennapi dolog időjárási kérdésekben.

A brutális szél hétfő délelőtt már maga alá gyűrte a Dunántúlt, elérte a fővárost, és estére az egész országon végigseper. Valóban nem árt az óvatosság, ám mielőtt bárki kétségbe esne: teljesen normális légköri képződményről van szó, ami most igen erősre sikeredett, és még úgy is brutális szelet okoz Magyarországon, hogy mi megint csak a „szélét” kapjuk.

Molnár László meteorológustól, a Kiderül.hu munkatársáról azt kérdeztük, mit kell tudni Ciaráról, és mit várhatunk tőle itthon?

15 méteres hullámok, 150 km/órás szél

Viharciklonról vagy más néven ciklonbombáról akkor beszélünk, ha adott területen hirtelen – 24 óra alatt – legalább 24 hPa-lal csökken a légnyomás, hatására pedig rendkívül aktív, örvénylő ciklon alakul ki, nedves, tengeri levegő és a magasban erős futóáramlások kellenek hozzá.

A Ciara Izland térségében »született«, központja Norvégia irányába mozog: ám mivel átmérője 3000 km, így a Kárpát-medencében is durván érezteti hatását

– mondja a 24.hu-nak a szakember.

Természetesen a ciklon középpontjának közelében tombolnak a legerősebb szelek. Ezek most az Atlanti-óceánon 15 méteres hullámokat korbácsoltak, Nagy-Britanniában, Belgiumban, Hollandiában, de még Németország és Franciaország egyes területein is 140-150 kilométeres széllökéseket produkált.

Forrás: Kiderül.hu

A műholdképeket nézve az örvénylő felhőtömeg a laikusban nyilvánvalóan az Amerikában pusztító hurrikánokat idézi, pedig a két légköri jelenség létrejötte egészen más. Ebbe most ne menjünk bele már csak azért sem, mert a „végeredmény” mindkét esetben pusztító szél.

Egy hurrikán Ciarának a fél fogára sem elég

De ha már hurrikán, Molnár László megjegyzi: „egy tisztességesebb európai viharciklon reggelire megeszi a hurrikánokat, nincsenek egy súlycsoportban.”

A szélerősséget tekintve megegyezik egy 2-3-as hurrikánnal, ám míg a trópusi vihar 100 kilométeres körzetben produkálja a hurrikán erejű széllökéseket, addig a viharciklon „hatóköre” 1000 km is lehet.

Ezért mondhatjuk, hogy egy átlagos hurrikán Ciarának kistestvére sem lehet. Az okozott kár más kérdés, nyilvánvalóan, ha mondjuk Írországban vagy Skóciában is „papírházakat” építenének, évente újjá kellene építeniük mindet.

Mi lesz itthon?

A ciklon hidegfrontja hétfőn kora délután éri el hazánkat, 100 kilométer/órát meghaladó, viharos szélre hétfőn, de főleg kedden az ország teljes területén fel kell készülni. A fronttal két hullámban érkezik csapadék.

Egy adott terület felett gyorsan, 1-2 óra alatt átvonul a front, eközben viszont intenzív esőre, helyenként akár zivatarok kialakulására is számítani kell. Rövid szünet után, kedd hajnalban újabb esőzés vonul át nyugat felől hazánk felett, amelyben szintén nem zárható ki egy-egy újabb zivatar előfordulása.

A csapadéktömb kedd folyamán elhagyja hazánkat, de a szél csak szerda-csütörtök folyamán mérséklődik jelentősen.

A hőmérséklet sem változik érdemben, a maximumok egész héten bőven 10 fok felett várhatók, a leghidegebb órákban is fagypont környékén alakulnak az értékek. Ami a távolabbi kilátásokat illeti, a tél visszatérésére egyelőre semmi nem utal. Az idei telet erős nyugati áramlás jellemzi, a mai csak ritkán, és akkor is rövid időre engedi a meridionális leszakadásokat: azt az észak-déli áramlást, amely kemény fagyokat sodorhat fölénk északról.

Kiemelt kép: DIETMAR STIPLOVSEK / APA / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik