Belföld

100 km/órás szél, zivatar – térképen a riasztás

Markáns hidegfront éri el az országot. Viharos szélre kell számítani, sokfelé lehet eső, zápor.

Frissítünk!

Hétfőn többnyire erősen felhős idő valószínű, csak késő délután északnyugaton csökken tartósan a felhőzet. Addig főleg az ország északi felén szórványosan, majd délebbre is, már nagy területen lehet eső, zápor, a Dunántúlon egy-egy zivatar is. A délnyugati, majd délutántól északnyugatira, nyugatira forduló szelet sokfelé viharos lökések kísérhetik.

Hétfőn olyan vihar jön, hogy „megbillenhet” a Balaton
Az erős szél áttolhatja a víztömeget a tó egyik végéből a másikba.

A hőmérséklet napközben 10-15 fok, késő este 3-9 fok között alakul. Éjszaka átmenetileg újra megnövekszik a felhőzet, reggel még több helyen lehet eső, a Dunántúlon akár zivatar is – írja a Kiderül.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a viharos széllökések miatt riasztást, figyelmeztetést adott ki, de a katasztrófavédelem is külön felhívta a figyelmet rá, hogy a Ciara nevű viharciklon késő este Magyarország fölé is megérkezett. 

Azt írták, a délután érkező hidegfront környezetében országszerte viharos (70-90 km/óra), az Észak-Dunántúlon erősen viharos (80-100 km/órás, de akár 100 km/óra feletti) széllökések is kísérhetik. A hidegfront mentén a Dunántúlon, nagyobb eséllyel a Mecsek térségében, egy-egy zivatar is kialakulhat.

 

 

Estére átmenetileg mindenütt csillapodik a légmozgás, de kedden napközben ismét többfelé (a délnyugati országrész kivételével) viharossá, északon erősen viharossá fokozódik a szél.

 

Kedden a hegyekben havas eső is előfordulhat. Napközben már csökken a felhőzet, délután felhőátvonulások, záporok lehetnek, néhány órára mindenhol kisüthet a nap. Az északnyugatira forduló szelet nagy területen viharos, az északi megyékben erősen viharos lökések kísérhetik, a délnyugati országrészben lehet a leggyengébb a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +6, a legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között valószínű.

Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton

Ajánlott videó

Olvasói sztorik