Tudomány

Nagy átverésre készül a hétvégi időjárás

Tréfás kedvébe került a héten időjárásunk, és az előttünk álló napokban ezt még fokozza is. Az Atlanti-óceán felett kialakult jókora ciklon hideg, ám rendkívül változatos időt okozott: naponta csak ideig-óráig, de végre láthattuk a napot, cserébe viszont hatalmas esők, több helyen hózápor szakadtak a nyakunkba.

Átmeneti felmelegedés

Az éjszakai enyhe fagyokban a csapadék jókora területeken rendre rá is fagyott a talajra, míg az ország jelentős részén köd okozott nehézségeket. Csütörtökön a csapadék néhol még hózápor formájában érkezik, péntektől viszont enyhül az idő:

A hatalmas ciklon délnyugat felől meleg levegőt sodor fölénk, a hétvégén akár 15-16 fokos csúcshőmérsékleteket is mérhetünk

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Csalóka a tavaszias hétvége

Nem túlzás, hogy ez már a kora tavaszt idézi, pedig még csak éppen február veszi kezdetét, de mielőtt bárki beleélné magát, nem lesz zavartalan, verőfényes kirándulóidő. A szél mindvégig erős marad, esők, záporok gyakorlatilag bárhol és bármikor kialakulhatnak, az ország pedig „hangulat” tekintetében kettészakad hétvégére.

A délnyugati területeken többórás napsütésre van kilátás, míg északkeleten nagyrészt sűrű felhők takarják majd az eget, a két országrész között változóan felhős idő ígérkezik. Csapadékra természetesen északkeleten nagyobb az esély.

A folytatásban egyre kevesebb lesz a napfény és több a felhő, hétfőn még néhol előfordulhat ugyan akár 16 fok is, de szerdán egy hidegfront hozza vissza a télies körülményeket, a hózáporokat.

Kiemelt kép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik