Tudomány

Ősi vírusokat szabadítottak ki a jégből

2015-ben szakértők egy csoportja a Tibeti-fennsík északnyugati részén fekvő Gulija-gleccserhez utazott. A kutatók célja az volt, hogy a 15 ezer éves jégbe fúrva ősi vírusokat keressenek. A csapat a közelmúltban számolt be a vizsgálat eredményeiről – írja az IFLScience.

A szakértők összesen 33 vírusnemzetséget találtak a mintákban, ezek közül 28-at eddig nem ismert a tudomány.

A kutatók már a 20. század eleje óta analizálják az ősi jégdarabokban elraktározódott mikroorganizmusokat, de az ilyen vizsgálatok igazán csak az 1980-1990-es években váltak gyakorivá. A hasonló elemzéseknél a problémát az jelenti, hogy meglehetősen nehéz tisztán tartani a mintákat.

Kép: iStock

A mostani vizsgálatban a 2015-ös mellett 1992-ben beszerzett jégdarabokat is analizáltak, a szakértők pedig egy speciális eljárással, csak a minták belsejét elemezték, hogy elkerüljék a szennyeződéseket. A két jégmagban eltérő mikroorganizmusokat találtak, ez arra utal, hogy a különböző klimatikus körülmények között eltérő vírusok szaporodtak.

A szakértők szerint kiemelten fontos az ősi mikroorganizmusok tanulmányozása, hiszen nem tudni, hogy a globális felmelegedés hatására milyen potenciálisan veszélyes vírusok szabadulhatnak ki a jég fogságából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik