Tudomány

Olyasmi jön, amit évmilliók óta nem látott a Föld

Az egyik legnagyobb mértékű emelkedés várható idén a légköri szén-dioxid-koncentrációban az ausztráliai bozóttüzek miatt a globális felmelegedés egyik fő előidézőjében a mérések több mint hat évtizeddel ezelőtti kezdete óta, és a növekedésben közrejátszanak az ausztráliai erdő- és bozóttüzek is. A brit meteorológiai szolgálat Globális Tűzkibocsátási Adatbázisra támaszkodó előrejelzése szerint idén májusban 417 ppm-mel (részecske per millió) tetőzik a szén-dioxid-koncentráció a Föld légkörében, az éves átlag pedig 414,2 ppm lesz, 2,74 ppm-mel több a 2019. évinél.

Ehhez hasonló szén-dioxid koncentráció a légkörben utoljára 3-5 millió éve volt, amikor a Földön a mainál 2-3 Celsius-fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet és a tengerek szintje 10-20 méterrel haladta meg a mait.

A prognózis szerint a szén-dioxid-koncentráció növekedése idén 10 százalékkal lesz nagyobb a tavalyinál az időjárási feltételeknek a globális ökoszisztémára gyakorolt hatása, ezen belül egyötödrészt az ausztráliai erdőtüzek miatt – idézi az MTI a brit meteorológiai szolgálatot.

Kiemelt kép: HO / Satellite image ©2020 Maxar Technologies / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik