Tudomány

Bemutatták a következő marsjárót

Karácsony után esett túl a NASA új marsjárója, a Mars 2020 rovere az utolsó sikeres tesztelésen – most már teljesen késznek mondható, úgyhogy az űrügynökség meg is mutatta a nagyközönségnek.

Az eszközt egy steril szobában szerelték össze a NASA Sugármeghajtású Laboratóriumában. A roveren összesen 23 kamera van, 2 felvevőkészülék, ami a marsi szeleket fogja rögzíteni, valamint lézerek a kémiai analízishez. A Mars 2020 júliusban indul majd a vörös bolygóra, és a tervek szerint hét hónappal később érkezik meg, ezzel

ez a rover lesz az ötödik NASA eszköz a Marson.

A Mars 2020 feladata az lesz, hogy az élet nyomai után kutasson, méghozzá olyan mikrobális élet jeleit keresse, amely évmilliókkal ezelőtt létezett a bolygón, akkor, amikor még sokkal jobban hasonlított a Földre. Emellett pedig előkészítse a terepet az emberes Mars-missziókra is azzal, hogy feltérképezi a területet, ahová ledobják, és visszaküldi az adatokat a Földre. Akkora lesz, mint egy autó, és a Curiosityhoz hasonlóan hat kerékkel próbál majd navigálni a köves talajon. Egy marsi nap alatt 180 métert fog tudni megtenni maximálisan.

Fotó: NASA

A Mars 2020 rovere egy Jezero nevű, régen kiszáradt tómederben fog landolni, ahol nagyobb eséllyel találja majd meg az élet jeleit. A kráter 48 kilométer széles, és szakértők szerint könnyen lehet, hogy mikrobális életre utaló jeleket is fel lehet majd fedezni benne.

A rover legalább egy marsi éven keresztül működni fog, ami nagyjából két földi évnek felel meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik