Tudomány

Az űrből is látszik a gyilkos vulkánkitörés

A legfrissebb adatok szerint 47-en voltak az új-zélandi Fehér-szigeten, amikor egy tűzhányó helyi idő szerint hétfő délután két órakor kitört. Harmincnégy embert sikerült kimenteniük helikopterekkel. Közülük 31-en kórházban vannak égési sérülésekkel, és 27 sérült esetében testfelületük több mint 71 százaléka megégett. Kedden még mindig túl veszélyesek voltak a körülmények ahhoz a szigeten, hogy az eltűntek keresésére induljanak.

A pusztító kitörésről a Maxar Technologies egy műholdja készített felvételt, méghozzá nagyon látványosat: a képeken látszik, ahogy a füst gomolyog a vulkánból, ami miatt még mindig lehetetlen megközelíteni a területet, hogy megkezdhessék az ott maradt – feltehetően elhunyt – emberek mentését.

Fotó: 2019 Maxar Technologies / AFP

A Fehér-sziget vulkánjának kitörését egyáltalán nem lehetett előre jósolni, az úgynevezett hidrotermális kürtők ugyanis gyakran robbannak ki mindenféle figyelmeztetés nélkül. Ez azért lehet így, mert nagyon kis zavar is elég ahhoz, hogy a kitörés megkezdődjön. Az okokról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik