Tudomány

Műholdképek mutatják, mekkora a baj az Amazonas-medencében

Az Európai Űrügynökség (ESA) műholdfelvételei alapján a tavalyinál idén mintegy négyszer több tűzvész tombol az Amazonas-medencében – írja az MTI. A lángok nemcsak Brazíliában, hanem Peruban, Bolíviában, Paraguayban és Argentínában is komoly problémát okoznak.

Az ESA szerint a Copernicus program Sentinel-3 műholdpárosa 3951 tüzet észlelt éjszakánként augusztus 1. és 24. között az Amazonas vidékén, míg tavaly ugyanezen időszakban 1100-at.

Brazíliában a júliustól októberig tartó száraz időszakban rendszeresek az erdőtüzek. Most azonban az esőerdőben példátlan mértékben pusztító lángok jelentős részét nem természetes tényezők idézték elő, hanem emberek gyújtják fel az erdőt, hogy így nyerjenek nagyobb megművelhető, legelőként használható vagy beépíthető területet.

2018 augusztusában 249 felvételt, 2019 augusztusában 275 felvételt vizsgáltunk és láthattuk, hogy hihetetlen számú tűz ég idén az Amazonas térségében. A Sentinel-3 részeként működő tűz-világatlasz éjszakai algoritmusa teszi lehetővé megfigyelésüket”

– mondta Olivier Arino, az ESA illetékese.

Ég az Amazonas, már az űrből is látszik
Igazi környezeti katasztrófa történik éppen Dél-Amerikában.

A Copernicus légköri megfigyelő rendszere (CAMS) megmutatta, hogy a tüzek füstje egészen a több mint 2500 kilométerre lévő Atlanti-óceán partvidékéig is elér. A CAMS adatai szerint a tüzek 228 megatonna szén-dioxidot bocsátottak a légkörbe.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik