Tudomány

Disznó-majom hibridet alkottak a tudósok

Kínai tudósok sikeresen kitenyésztettek egy olyan „kimérát”, ami egyszerre viseli magán a disznó és a majom állatok jegyeit – írja a New Scientist tudományos szaklap. A bizarr kísérlet célja, hogy előbb-utóbb emberi szerveket nevelhessenek az állatokban, amelyeket szervátültetésre lehet használni. A malacokba makákóktól származó sejteket juttattak, így sikerült kinevelni a példányokat. A két kiméradisznó viszont egy héten belül meghalt. A pekingi állami őssejt és reprodukciós biológiai intézet szerint a disznó-majom kimérák nagy előrelépést jelenthettek volna kutatásaikban, ha nem pusztulnak el. A haláluk okát egyelőre nem tudják.

A hibridekkel való kísérletezés célja a szervtranszplantációban való előrejutás, ami komoly probléma jelenleg az orvosok számára. Az Egyesült Államokban napi 24 ember hal meg, mert nem jut időben létfontosságú szervhez. A hibrid állatokban pedig emberi szerveket lehetne növeszteni olyan módon, hogy a humán sejtet egy állati embrióra bízzák, így az az állatban nevelkedhet.

Forrás: Tang Hai/State Key Laboratory of Stem Cell and Reproductive Biology

Idén nagy botrányt keltett, amikor egy kaliforniai kutató és kínai tudósok majom-ember hibridekkel kísérleteztek, szintén a szervátültetéssel kapcsolatos célokból. Míg az Egyesült Államokban minden ilyesmi tilos, Kínában nincs rá szabályozás, ezért jellemzőek az országban végzett kísérletek. A módszer nagyjából úgy működik, hogy a majmokba embrionális állapotban emberi sejteket fecskendeznek, ebből aztán kialakulhatnak kizárólag emberi sejtekből álló szervek, amelyeket később szervátültetésre lehet használni.

Egyelőre nem nevelnek a kínai tudósok sem majom-ember hibrideket, 14 nap után kénytelenek megsemmisíteni az embriókat. De ami késik, nem múlik: talán hamarosan az országban is engedélyezik majd az eljárást, mint Japánban tették, ahol Hiromitsu Nakauchi kutató az engedélyével azt tervezi, hogy emberi sejtekkel ellátott egereket tenyészt majd, és az egerek szerveit átülteti más állatokba.

Majom-ember hibridekkel kísérleteznek Kínában
Egyre furcsább dolgok derülnek ki a kínai tudományos szféráról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik