Tudomány

Alsógatya ölt meg egy szarvast

A közvélemény sokkoló képek hatására vette talán már tényleg komolyan, hogy egyszerűen belefulladunk a tengereket és a szárazföldeket elborító műanyag hulladékba. Egyre több hír érkezik sok-sok kiló műanyagtól a gyomrukban elpusztult bálnákról, zacskóktól megfojtott, mozgásképtelenné tett hüllőkről, emlősökről, madarakról – jellemzően olyan vízi életmódot folytató állatokról, amelyek életmódjukból adódóan sodródnak a szemétbe.

Ezért is kissé furcsa a friss thaiföldi eset, ahol egy elpusztult számbárszarvas gyomrában összesen hét kilónyi műanyagot, textilt, köztük egy férfi alsónadrágot találtak az állatorvosok. Márpedig a Sky News beszámolója szerint ez történt.

Fotó: Khun Sathan Nemzeti Park

A szarvas már napok óta élettelen lehetett, mikor a Khun Sathan Nemzeti Park munkatársai rátaláltak. A tízéves állaton külső sérülés nyomai nem látszottak, ám miután testét felnyitották egyértelművé vált, hogy bélelzáródásban pusztult el, amit hét kilónyi lenyelt szemét okozott.

Tényleg elképesztő, miket vettek ki a gyomrából, a teljesség igénye nélkül: kávés és intan tészta csomagolására használt műanyagokat, zacskókat, gumikesztyűket, műanyag kötelet, kéztörlőket és egy férfi alsónadrágot.

Fotó: Khun Sathan Nemzeti Park

Az eset folyományaként a park vezetősége mostantól minden látogatónak ad egy zsákot, hogy abba gyűjtse a túra során keletkezett hulladékot, távozáskor pedig adják le az őröknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik