Tudomány

Van, ahol több a műanyag az óceánban, mint a hal

Egy friss tanulmány szerint vannak olyan helyek Hawaii partjainál, ahol hétszer annyi műanyagdarabka van a vízben, mint hal – írja az MTI. Az ivadékhalak az óceánban hányódó törmelékeket is megeszik, egyelőre nem tudni, hogy ez milyen hatással van szervezetükre.

Nincs róla adatunk, hogy ennek vannak-e káros hatásai a halpopulációra. De csak rosszat jelenthet, hogy megeszik ezeket a nem ennivaló darabkákat életük kezdetén, amikor a táplálkozás annyira fontos a túlélésük szempontjából”

– mondta Gareth Williams, a walesi Bangor Egyetem munkatársa.

A kutatók az óceán felszínén úszó, szalagszerűen elrendeződött természetes táplálékforrást vizsgálták, amelyek tele vannak planktonokkal. Amikor Hawaii partjainál mintát vettek, megdöbbentően sok műanyagra bukkantak, a törmelékek száma néhol az ivadékhalakét is meghaladta. A helyi műanyagdarabkák sűrűsége átlagosan nyolcszor nagyobb volt, mint a nagy csendes-óceáni szemétszigetben úszó műanyagdarabkákék.

Szomorú látvány: cetek úsztak a nagy csendes-óceáni szemétszigetben
Sajnos ez egyáltalán nem jó hír, tekintve, hogy milyen veszélyekkel jár az állatokra a műanyagszennyezés.

A kutatók több száz ivadékhal felboncolását követően megállapították, hogy számos halfaj megeszi a műanyagtörmelékeket.

Apró műanyagdarabokat találtunk a kereskedelmi halászat számára fontos fajok egyedeiben, mint a kardhal, a makrahal vagy a korallzátonyokon élő íjhalfélék”

– tette hozzá Jonathan Whitney, az amerikai Országos Légkör- és Óceánkutató Hivatal (NOAA) tengerbiológusa. Akadt műanyag a repülőhalak gyomrában is, amelyek a tonhalak és a hawaii sirályok zsákmányai.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik