Tudomány

Szomorú látvány: cetek úsztak a nagy csendes-óceáni szemétszigetben

Legalább tizennégy cetfélét figyeltek meg a nagy csendes-óceáni szemétszigetben úszni – olvasható a Marine Biodiversity tudományos folyóiratban. Az Ocean Cleanup Foundation kutatói négy nagy ámbráscetet (köztük egy anyát és kicsinyét), három csőröscetfélét, két sziláscetet és négy beazonosítatlan cetfélét regisztráltak a környéken, írja az IFL Science.

A nagy csendes-óceáni szemétsziget egy, a tengeráramlatok által összeterelt, vízfelszínen és az alatt lebegő hulladékhalom a Csendes-óceánon, azért alakult ki, mert a Csendes-óceán északi medencéjében egy körkörös áramlási rendszer található, ami a közvetlenül a tengerbe szórt, illetve a folyóvizek által az óceánba hordott hulladék nagy részét összetereli. A szemétsziget két, egymással lazán összekapcsolódó nagyobb foltból áll. A területe háromszor akkora, mint Franciaországé, és folyamatosan növekszik.

Kép: Susan E Gibbs et al/The Ocean Cleanup Foundation/Marine Biodiversity 2019

A cetek megjelenése már csak azért is aggasztó, mert azt mutatja, hogy ezek a nagy állatok is találkoznak a szeméttel, valószínűleg rendszeresen. A megfigyeléseket egy vietnámi háború korabeli repülőgépről készítették, amelyen fotóztak, infravörös képezést végeztek, és LIDAR adatokat is vettek fel, mindezt még 2016 októberében. A kutatás fő célja az volt, hogy regisztrálják, mennyi műanyag van a tengerben. A kisebb darabok mellett találtak 1280 olyan szemétdarabot is, amelyek nagyobbak voltak 50 centiméternél.

Ez cetenként 90 nagyobb műanyagdarabot jelent.

A cetek megjelenése azér tis kétségbe ejtő, mert egyre több olyan állat sodródik partra, amely a gyomrában található műanyagtól pusztult el. A szennyezettség miatt a műanyagot az élelemmel az állatok lenyelik, és mivel nem tudják megemészteni, lassan, kínkeservesen elpusztulnak miatta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik