Tudomány

Most már tesz a hulladékmentességért a világ legszennyezőbb vállalata

Nemrég jelentette be a Greenpeace, hogy a világon a Coca-Cola a legszennyezőbb vállalat, már ami a műanyag-hulladékot illeti – úgy tűnik, erről az üdítőitalgyártó is tud, elkezdett ugyanis hulladékcsökkentő újításokat bevezetni a csomagolásban.

Ezek azok a nagyvállalatok, amik miatt műanyagba fulladunk
A Coca-Cola, a Nestlé és a PepsiCo a fő műanyagszennyezők.

A Coca-Cola a közelmúltban bejelentette, hogy az Európai Unió területén, fokozatosan bevezetik a KeelClipet, amely egy innovatív, kisméretű, kartonpapír-alapú csomagolási megoldás. A lépés, amely jelenleg egyedülálló az alkoholmentes üdítőitalok piacán, támogatja a Coca-Cola azon törekvését, mely szerint úttörő csomagolási technológiák alkalmazásával fenntarthatóvá teszi a működését, ezzel növelve az újrahasznosítási arányt és csökkentve ökológiai lábnyomát.

A vállalat szorosan együttműködik a Graphic Packaging International nevű szervezettel – a KeelClip fejlesztője – annak érdekében, hogy a fenntartható csomagolási megoldás a fogyasztókhoz is eljuthasson. Ez az újfajta csomagolás nemcsak

lecseréli a zsugorfóliát, hanem a papír és karton felhasználását is a lehető legalacsonyabb szinten tartja.

A kezdeményezés keretében a Coca-Cola Hellenic csoport 2021 végére az Európai Unióhoz tartozó minden piacán eltávolítja a zsugorfóliát az összes multipack csomagolásáról. A Coca-Cola HBC – a Coca-Cola HBC Magyarország anyavállalata – összesen mintegy 15 millió eurót fektet be a KeelClip csomagolás bevezetésébe, amely először Írországban és Lengyelországban jelenik meg a jövő év elején. Ezt követően Ausztria, Olaszország, Svájc majd Románia következik 2020-ban.

A KeelClip 2021 végére váltja fel a jelenlegi zsugorfóliát a Coca-Cola HBC összes uniós piacán. Magyarországon 2021 első negyedévében várható a KeelClip megjelenése a boltok polcain. Az intézkedés 2000 tonna műanyag és 3000 tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarításával jár majd együtt éves szinten. A KeelClipet minden olyan alumíniumdobozos multipack csomagolás esetében alkalmazni fogják, amelynek darabszáma nem haladja meg a nyolcat. Az ennél nagyobb multipack-eket kartonpapír borítás fogja majd össze.

„A KeelClip az innovatív és fenntartható csomagolási megoldásokba való legújabb befektetésünk. Idén vezettünk be négy olyan ásványvíz márkát, amelyek 100 százalékban újrahasznosítható PET palackokba kerültek, valamint növeltük az újrahasznosított PET arányát palackjainkban és folytattuk a palacksúly csökkentő projektjeinket a teljes portfólión belül. Ezeket egészíti most ki a KeelClip, amely újabb bizonyítéka annak, hogy mennyire elkötelezettek vagyunk a Hulladékmentes Világ programban megfogalmazott célok megvalósítása iránt” – mondta Marcel Martin, a Coca-Cola HBC Csoport Ellátási Lánc Igazgatója.

Steve Gould, a Graphic Packaging International üdítő üzletágán belül az új termékek kifejlesztéséért felelős marketingigazgató, elmondta: „A KeelClip technológia hatékony megoldást nyújt különböző átmérőjű és magasságú aludobozos termékek multipack csomagolására. Ez azt jelenti, hogy képesek vagyunk

biztonságosan és hatékonyan megoldani ezeknek a termékeknek a csomagolását másodlagos műanyagcsomagolás nélkül.

Amikor olyan nagy vállalatok, mint a Coca-Cola HBC és a Coca-Cola European Partners befektetnek az ilyen technológiákba, képesek vagyunk igazi változást elérni a csomagolóanyagok terén és ezzel ösztönözhetjük az iparág más szereplőit is, hogy induljanak el ebbe az irányba.”

Fotó: Coca-Cola

A Coca-Colának szüksége is van a váltásra: a Fülöp-szigeteki Greenpeace-iroda által koordinált 2019-es jelentés eredményei azt mutatják, hogy a tavalyi évhez hasonlóan még mindig a Coca-Cola felelős a legtöbb műanyaghulladék előállításáért – 37 országban összesen 11 732 olyan műanyagdarabot gyűjtöttek be, mely a közismert világcéghez köthető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik