Tudomány

Kínok között pusztulnak el az afrikai elefántok

Néhány évtizeden belül a gyapjas mamutok sorsára juthatnak az afrikai elefántok, ha nem teszünk semmit: a WWF szerint a faj teljesen eltűnhet a Föld színéről 2040-re, ha nem kezdjük el intenzívebben védeni.

Az 1980-as évek óta az afrikai elefántpopuláció 70 százaléka elpusztult, nagyrészt az illegális vadászat és az elefántcsont-kereskedelem miatt. Az elefántirtás ma már egy kicsit visszaszorult, 2011 volt az utolsó csúcsév, de még mindig

évente 20 ezer állatot ölnek le az agyaruk miatt.

A vadászok ráadásul messze vannak attól, hogy emberséges módon öljék meg az állatokat: Kalasnyikovot vagy mérgezett nyilakat használnak, és a még élő állatokról vágják le az agyarakat. Azért, hogy a megsebesült elefántok ne tudjanak mozogni, először elvágják a lábak inait, megbénítva és szörnyű halálra kárhoztatva őket. Gyakran az ormányukat is levágják, hogy gyorsabban kivérezzenek – ez akkor fontos, ha az állatot a húsáért ejtik el, és nem az agyaráért.

Árva elefánt egy afrikai rezervátumban, az anyját orvvadászok lőtték le. Fotó: iStock

Afrikában az elefántok két alfaja él: az erdei elefánt (Loxodonta cyclotis), amely leginkább Nyugat-Afrikában és a kongói medencében tűnik fel, és a magyarul afrikai elefántnak nevezett Loxodonta africana, amely elterjedtebb a kontinensen. Vadászati szempontból azonban hasonló kihívásokkal kell szembenézniük.

Bár egyre több ország tiltja be az elefántcsont-kereskedelmet, az illegális piac még mindig virágzik. A WWF szerint, ha ez így marad, akkor 2040-re egyetlen afrikai elefánt sem marad majd a Földön.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.