Tudomány

Nagyobb eséllyel lesz rákos az, akinek volt már szívrohama

Az Egyesült Államokban, de talán globális szinten is a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a különböző rákfajták vezetik a halálozási listákat. Az Amerikai Szívegyesület (American Heart Association) kutatása szerint pedig lehet, hogy összefüggés van a kettő között, és akinek több a rizikófaktora az elsőre, az nagyobb eséllyel indul a másodiknál – írja a Science Daily tudományos hírportál.

A kutatáshoz a Framingham Szívkutatás adatait használták fel, amely 12712 olyan ember egészségét követte végig, akiknek az átlagos életkoruk 51 év volt, és a kutatás kezdetekor nem rendelkeztek sem szív- és érrendszeri, sem daganatos betegséggel. Az eredeti kutatás célja az volt, hogy speciális biomarkerek segítségével megjósolják a szívbetegségek kialakulásának esélyét náluk.

Fotó: iStock

A 15 év alatt összesen 1670 résztvevő lett rákos, és kiderült, hogy a szív- és érrendszeri kockázati tényezők, mint az életkor, a nem, a magas vérnyomás vagy a dohányzás, egymástól függetlenül is társíthatók a daganatos betegségekhez. Ráadásul azok, akik valamilyen szív- és érrendszeri betegségen estek át a kutatás alatt (szívinfarktus, érszűkület, satöbbi), azoknak

meghétszereződött az esélye bizonyos daganatos betegségek kialakulására.

Sőt, a szívelégtelenséggel összeköthető biomarker jelenléte is előre jelezte, hogy a 15 éves follow-up periódusban kinél jelent meg a rák.

A kutatók szerint az összefüggés abból adódik, hogy mindkét betegségcsoportnak ugyanolyan rizikófaktorai vannak: a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is megnöveli a dohányzás, a rossz életmód, a nem megfelelő étkezés vagy a mozgásszegény életmód, csakúgy, mint ahogy nagyobb az esély a daganatos betegségekre is, ha valaki így él. Az életmódváltás sok esetben pedig ugyanúgy csökkenti a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázatát is.

A szakértők kijelentették, hogy a kutatás megfigyelésen alapult, úgyhogy ok-okozati összefüggéseket nem lehet levonni belőle, de az biztos, hogy a kapcsolat megvan – már csak az a kérdés, hogy miért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik