Tudomány bbc history

Szellemváros lenyomata fekszik Kaliforniában

Ha a lakosságot számoljuk, akkor Los Angelest és San Diegót San José követi a rangsorban, ha a város területét, akkor viszont California City áll a lista harmadik helyén. Ne érezze magát rosszul, aki soha életében nem hallott erről a településről, sokkal jobban érthető a dolog ha hozzátesszük, a városnak jelenleg nagyjából 15 ezer lakosa van, sokuk a település egyetlen nagyobb munkaadójának, egy javítóintézetnek az alkalmazottja.

A megépült házakon túli hatalmas, a városhoz tartozó területen viszont ott van egy szellemváros lenyomata, a kijelölt, de soha el nem adott telkek körül földutakból ott húzódik egy metropolisz úthálózata.

California City ugyanis egyszerre volt tudományos kísérlet és üzleti vállalkozás.

Elméletben ideális…

Nat Mendelsohn, a Columbia Egyetem cseh származású szociológiaprofesszora 1958-ban vásárolt egy általa alapított részvénytársaság nevében 33 ezer hektárnyi földet Los Angelestől nagyjából 150 kilométernyire északra, a Mojave-sivatagban.

California city. Forrás: Google Maps

A professzor terve az volt, hogy a túlzsúfolt, szennyezett levegőjű, összevissza Los Angeles helyett majd ebbe a tudományos alapokon megtervezett, ideális körülményeket biztosító városba fognak özönleni a környék lakói, és California City egy nap majd az állam gazdasági és kulturális központjává emelkedik lekörözve Los Angelest és San Franciscót is.

…de más a valóság

Mendelsohn biztosan alaposan átgondolta a dolgot, de a hát a tudomány már csak ilyen, a valóság néha alattomos módon nem idomul az elmélethez. Jelen esetben az emberek voltak azok, akik nem rohantak a sivatag közepére, a legközelebbi autópályától kilométerekre, a legközelebbi már működő várostól több órai autóútra költözni.

Amikor a csalódott professzor 1969-ben eladta részvényeit, mindössze 1300 ember döntött úgy, hogy telket vásárol California Cityben, de közülük sokan csak a reklámoknak hittek, soha nem jártak ott. Az állam harmadik, az Egyesült Államok 40. legnagyobb városa ma csendes kis közösségként éli életét.

A nagyra törő tervekre csak a szellemváros a sivatagban látható alaprajza, illetve sokkal barátságosabb módon a Mendelsohn által a város központjának tervezett grandiózus Central Park és az annak ékességéül szánt mesterséges tó emlékeztet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik