Tech

Különleges fotót tettek közzé a Marsról

Újabb szelfit hozott nyilvánosságra a NASA a Curiositytől, ezúttal egészen különlegeset: a rover olyan kísérletet ünnepel vele, amit eddig egyszer, 2017-ben végzett csak el a Mars felszínén, mióta a bolygón állomásozik. A kísérlethez egy oldóanyagot használ azért, hogy a begyűjtött kőzetből megállapíthassa, milyen gázok találhatók benne, van-e nyoma vízgőznek, esetleg szerves anyagoknak.

A rover október 11-én lőtt összesen 57 fotót magáról, amit a NASA kutatói egyetlen panorámaképpé gyúrtak össze. Kedden hozták nyilvánosságra a kész fotót.

Fotó: NASA

A Curiositynek mindössze 9 oldószerrel teli pohárkája van, ezért a kutatók nagyon megválogatják, hogy mikor használják fel őket. Csak azokat a kőzeteket vizsgálják meg az úgynevezett nedves kémiai kísérlettel, amik tényleg érdekesnek tűnnek. Most először végezte el a rover a műveletet olyan mintával, amihez fúrnia is kellett, a korábbi áldozat felszínen talált kődarab volt.

Bár a művelet viszonylag egyszerű, a kutatóknak sokáig tart feldolgozni a kapott adatokat – így valószínűleg csak jövőre tudhatjuk meg, hogy a Curiosity talált-e végre szerves vegyületet a vörös bolygón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik