Tudomány

Ezekben az űrruhákban megyünk a Marsra

Az első űrruhák köszönőviszonyban sem voltak azzal, amit ma az asztronautákon látunk: a korai változatok mindössze nagyjából félórás űrsétára adtak lehetőséget, még korábban pedig egyáltalán nem védtek a világűr káros hatásaival szemben, csak az űreszközökben voltak használhatók. A technológia az elmúlt száz évben óriásit fejlődött az első kezdetleges, katonai pilóták egyenruhájából kifejlődött, mindenféle védelmi rendszert nélkülöző ruhák óta. Az űrruhák új generációja pedig már itt is van: a NASA olyan prototípusokat mutatott be, amelyek sokkal mobilisabbak, könnyebbek, és jól használhatók a Holdon és a Marson is.

Gumiruhából személyi űrhajó: így változtak az űrruhák az elmúlt másfél században
Az első űrruhák még a magasra repülő pilótáknak készültek, ma már igazi személyi űrhajóként működnek.

A két új modell neve Exploration Extravehicular Mobility Unit (Űreszközön Kívüli Felfedező Mobilitási Egység tükörfordításban, vagyis xEMU) és Orion Crew Survivor System (Orion Legénységi Túlélőrendszer, OCSS). A NASA most mutatta be őket a nyilvánosságnak.

Az xEMU hasonlóan néz ki, mint a korábbi NASA-űrruhák, de ez csak azért van így, mert az alapvető tulajdonságok, amelyek megvédik az űrhajóst a vákuumtól és a kozmikus sugárzástól, megmaradtak. A cél viszont az volt, hogy egy könnyebb, jobban használható, mobilisabb űrruhát fejlesszenek a kutatók. Az xEMU gyakorlatilag egy személyre szabott miniűrhajó lett, ami a világűr barátságtalan környezetében is visszaadja a földi létfeltételeket.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

NASA (@nasa) által megosztott bejegyzés, Okt 15., 2019, időpont: 5:52 (PDT időzóna szerint)

Az xEMU-ban sokkal könnyebben mozognak az űrhajósok, a cipő is kényelmesebb hozzá, és lehetővé teszi, hogy a viselője elérje a törzsét (ez eddig nem volt így), és a feje fölé emelhessen valamit (szintén új lehetőség). Az is óriási újítás, hogy a szkafandert könnyen cserélhető részekből rakják össze, így ha megsérül, gyorsan és olcsón lehet majd helyrehozni. Ráadásul felvenni is könnyebb: nem kell hozzá külső segítség, egyszerűen a hátán található résen keresztül lehet belebújni.

A kommunikációs csatornák is javulnak: a mikrofon és a hangszórók sokkal jobb minőségűek, a kamerát is lecserélték, így lehetséges lesz majd szép képpel élőben bejelentkezni a Holdról.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

NASA (@nasa) által megosztott bejegyzés, Okt 15., 2019, időpont: 3:32 (PDT időzóna szerint)

Az OCSS-ről egyelőre nem tudni sok mindent, egyelőre annyit, hogy űrhajón belül használják majd a fellövésnél és a visszatérésnél, és a magas kockázatú szituációkban, jelentsen ez bármit is. A ruha tűzálló, nagyon könnyű benne mozogni, a sisakot pedig biztonságosabbra fejlesztették. Az OCSS-ben akár hat napig is képes túlélni egy űrhajós. A szín azért lett ilyen élénk narancssárga, hogy az asztronautákat könnyebb legyen kiszűrni messziről is a Földet érés után, akár az óceánban is. Ez lesz az első olyan űrruha, amit tényleg méretre szabnak, ezért bármilyen magasságú és alkatú űrhajós használhatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik