Tech

Tíz év munkáját gyúrta egybe a NASA

Az amerikai Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) nevű űrszondája már közel egy évtizede köröz a Hold körül, ez idő alatt pedig rengeteg felvételt és adatot sikerült gyűjtenie annak felszínéről. Az összegyűjtött információk alapján az űrügynökség elkészítette az égitest legfrissebb 3D-s modelljét, amit szeptemberben közzé is tett weboldalán egy letölthető készlet formájában.

Az LRO szondát lézeres magasságmérővel és ultraibolya-kamerával is felszerelték, ezek segítségével képes összegyűjteni a Hold modelljéhez szükséges információkat. A 3D-s modellt Ernie Wright, a NASA adatvizualizációval foglalkozó kutatója készítette el.

Forrás: NASA

A 3D-s ábrázoláshoz szükséges adatokat és renderképeket tartalmazó, bárki által letölthető CGI Moon Kit segítségével a művészek és dizájnerek a későbbiekben élethűbben tudják ábrázolni a Holdat, például videojátékokban, vagy animációs filmekben, aminek vélhetően nagy hasznát veszik, hiszen a Hold fontos eleme a popkultúrának, például alapvető motívum a sci-fi műfajában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik