Tudomány

Nyári meleg lesz október közepén

Június közepét, vagy ha úgy tetszik szeptember elejét idézi időjárásunk, kevés esőre csak hét közepén van esély, a hőmérséklet 23-26 fok körül lesz egész héten.

Igazán kellemesen teltek az elmúlt napok, valódi kirándulóidő volt egész hétvégén, a hideg hajnalok és hétfőtől néhol tartós köd mellett napközben az időjárásra nem lehetett panasz. Amellett, hogy csapadék bőven ránk férne, a vadvilág is kapott némi haladékot: a téli álomra készülő, zsírpárnáikat eszeveszett iramban bővítő fajoknak kifejezetten jól jön az enyhe időjárás.

Kora nyár vagy kora ősz

A múlt hét végén ismét az észak-déli irányú, úgynevezett meridionális áramlás vált uralkodóvá Európában, térségünk pedig a hullám északnak tartó ágába került, azaz délről érkező meleg levegő „fűti” a Kárpát-medencét. Ennek köszönhetően pedig:

Egy átlagos június közepét idéző 25-26 fokos csúcshőmérsékletek várhatók csütörtökig, ám az akkor érkező enyhe hidegfront sem hoz jelentős lehűlést

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Hozzáteszi, a június közepén megszokott, kora nyári hőmérsékleti értékek szeptember elejére is jellemzőek, amikor „kifelé megyünk” a nyárból, vagyis így pontosabb: időjárásunk nagyjából másfél hónappal van lemaradva a naptártól.

Rémisztő üzenetet küldött az időjárás
Szakértő segítségével elemezve az elmúlt évet kiderül: az éghajlatváltozás kezdi kimutatni foga fehérjét.

Változás majd a nemzeti ünnepen

A nappalok viszont rövidülnek, csökken a napsugarak beesési szöge is, így éjszaka jócskán lehűl a levegő, ami a reggeli ködképződésnek is kedvez.

Szerda este tehát nyugatról enyhe hidegfront éri el hazánkat, a Dunántúlon várható belőle némi gyenge eső, egy-egy zápor vagy zivatar. A hőmérséklet sem esik vissza jelentősen, a legmelegebb órákban csütörtökön 17-24 fokot mérhetünk, majd fokozatosan kiegyenlítődnek a különbségek, vasárnap már országszerte 19-24 fok lesz.

Komolyabb változást majd egy október 23. környékén érkező újabb hidegfront hoz majd, de ilyen időtávlatban még túl nagy a bizonytalanság. Egyelőre az látszik, hogy jövő hét közepétől felhősebb, változékonyabb, és jó eséllyel hűvösebb lesz az idő.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Balaton József 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik