Tudomány

A gomba lehet az új szuperkaja a rák ellen

Kutatók évtizedekig követték végig 36 ezer japán férfi étrendjét és egészségi állapotát, és megállapították, hogy azok, akik gyakran ettek gombát, kisebb eséllyel lettek prosztatarákosok – derül ki az International Journal of Cancer tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból.

A prosztatarák akkor alakul ki, ha a prosztatamirigy sejtjei abnormálisan kezdenek el fejlődni. Ez világszerte az egyik leggyakoribb ráktípus a férfiaknál, 2018-ban például 1,2 millió új esetet diagnosztizáltak globálisan.

A kor előrehaladtával a rák kialakulásának kockázata is növekszik.

A japán Tohoku Egyetem kutatásával kapcsolatban megjelent sajtóközleményből kiderül, hogy korábbi kutatások már alátámasztották, hogy a gombafélék csökkenthetik a prosztatarák kialakulásának kockázatát, de ilyen átfogó kutatás még nem volt a témában. Ázsiában egyébként is népszerű alapanyag a gomba, sokan fogyasztják, de a kutatók mégis azt emelik ki az eredménnyel kapcsolatban: az egészséges, kiegyensúlyozott étkezés legalább annyira fontos, és óva intenek mindenkit a túlzott gombafogyasztástól.

A szakértők 1990-ben kezdtek neki a kutatásnak, és a 40 és 79 év közötti férfiakat egészen 2014-ig nyomon követték. A résztvevőktől nemcsak az étrendjükről kérdeztek, hanem arról is, hogy dohányoznak-e, rendszeresen mozognak-e, fogyasztanak-e alkoholt, illetve hogy milyen betegségek fordultak elő a családjukban.

Fotó: iStock

A gombák jótékony hatása különösen szembetűnő volt az 50 év feletti férfiak esetében, és azoknál, akik jórészt húst és tejtermékeket ettek, kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak. Azoknál, akik heti háromszor, vagy ennél többször fogyasztottak gombát, 17 százalékkal csökkent a prosztatarák kialakulásának esélye.

Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a kutatás, bár nagy egyedszámmal készült, csak japán férfiakkal dolgozott, így a más rasszhoz tartozóknál előfordulhat, hogy más eredmények jönnének ki. A szakértők is elismerik, hogy a témában még további kutatásokra lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik