Tudomány

Tényleg veszélyesek a vörös húsok?

Egy friss tanulmány alapján az emberek többségének felesleges visszafognia a vörös húsok és a feldolgozott húsáruk fogyasztását, mivel kevés a bizonyíték arra, hogy az ilyen termékek veszélyesek, a kockázat pedig kicsi – írja az MTI. Vörös húsnak számít többek közt a marha, a bárány, a sertés, az őz és a vadak húsa. A feldolgozás során egyebek mellett füstölést, pácolást, sózást és tartósítószereket hasznának.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi rákkutató központjának 2015-ös jelentése szerint a feldolgozott húsáruk fogyasztása növeli a rák kockázatát, a vörös hús pedig valószínűleg rákkeltő, de a bizonyítékok száma korlátozott. A tanulmány világszerte nagy visszhangot váltott ki.

Az új tanulmányt a kanadai Dalhousie Egyetem és a McMaster Egyetem csapata vezette. A szakértők ugyanazokat az bizonyítékokat elemezték, mint amelyeket korábban más kutatók is. Bár hasonló eredményekre jutottak, egészen másként értelmezték az adatokat.

Fotó: iStock

A szakértők szerint a vörös vagy feldolgozott hús fogyasztása valóban növeli a daganatok kialakulásának esélyét, a kockázatok viszont nem olyan nagyok, a bizonyítékok pedig olyan gyengék, hogy nem lehetnek biztosak a veszélyek valódiságában.

Azt nem állítjuk, hogy nincs kockázat, csak azt, hogy a vörös hús fogyasztásának csökkentésével elérhető nagyok kis kockázatcsökkenést csak gyenge bizonyítékok támasztják alá”

– mondta Bradley Johnston, a csapat tagja.

A tanulmány módszertanát sok kutató dícsérte, a konklúzióval azonban nem mindenki ért egyet. Az angol közegészségügyi intézet (Public Health England) például nem fogja megváltoztatni az ajánlását a húsfogyasztás csökkentéséről. Marco Springmann, az Oxfordi Egyetem tudósa azt kifogásolta, hogy az adatok gazdag országok húsevőinek egy kis számától származnak, az ezek alapján megfogalmazott ajánlás pedig veszélyes tévedés.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik