Tudomány

Lassan megöli a kutyáját, ha mellette dohányzik

Nemcsak a vele egy háztartásban élő vagy együtt dolgozó embereket, de a kutyáját is mérgezheti az, aki cigarettázik – derült ki a MORE TH>N kisállat-biztosító felméréséből. Egy átlagos nikotinfüggő napi 9 cigarettát is elszívhat a kutyája mellett, ami évente 3285 cigit jelent, írja a Metro.

A dohányosokkal élő kutyák és macskák ugyanúgy veszélyben vannak, megnövekedik náluk a tüdőrák kialakulásának esélye, mivel passzív dohányosok lesznek. Sőt, a lakásban élő kisállatoknál még nagyobb is a károsodás veszélye, mert több időt töltenek a zárt helyen, ahol a gazdi cigarettázik, és a szőnyegek, bútorok felszívják magukba a füstöt. Ráadásul a kisebb testű állatok alapvetően közelebb élnek a szőnyeghez, többször érintkeznek vele, mint a passzív dohányos emberek.

A kérdőívben kétezer kisállat-tulajdonos dohányos válaszolt, akiknek 22 százaléka azt válaszolta: többet dohányzik, mint az átlag, ami nagyjából napi 15 cigarettát jelent a kisállatok jelenlétében.

Ez már évi 5500 cigit jelent.

A válaszadók háromnegyede arról nyilatkozott, hogy hiába van tisztában azzal, mekkora egészségügyi veszélynek teszi ki a kutyáját vagy a macskáját, nem érdekli különösebben, továbbra is cigarettázik mellettük. 68 százalékuk viszont azt mondta, hogy ha egy állatorvos figyelmeztetné őket: romlik a kedvencük állapota, átgondolnák a leszokást.

Fotó: iStock

Egy, az 1990-es évek elején végzett kutatás kimutatta, hogy a dohányosok kutyáinak 60 százalékkal nagyobb az esélyük a tüdőrák kialakulására. Egy ezt kiegészítő kutatás pedig arra az eredményre jutott, hogy nagyobb eséllyel kapnak tüdőrákot a kisebb orrú fajták, mint a mopsz vagy a francia buldog, a hosszabb orrúaknál orrüregi rákra kell számítani – írja az IFL Science.

Persze nem feltétlenül kell bárkinek is teljesen lemondania a dohányzásról, ha kisállata van – már azzal jócskán csökkentheti a megbetegedés esélyét, ha a kutya jelenlétében, főleg beltéren, nem cigarettázik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik