Tudomány

Sokan a balszerencsét okolják a rákért

A Newcastle-i Egyetem, a Vietnami Rákkutató Intézet és a Dél-Wales-i Egyetem közös kutatásából kiderült, hogy az ausztrál rákbetegek jó része a vakszerencsét, az öregedést és a családi genetikát okolja leginkább a betegségéért. A vietnami megkérdezettek között a rossz étkezés is felbukkant, mint lehetséges ok, de általánosságban elmondható, hogy az 585 kutatási alany

nem volt tisztában azzal, hogy a saját életmódjuk mennyit segíthet vagy ronthat egy ilyen betegség esélyein.

Az ausztrálok a harmadik legvalószínűbb oknak nevezték meg a rossz szerencsét, legtöbben viszont úgy gondolják, hogy a rák első számú oka az, hogy egyszerűen öregszik a testük, és nem működik már olyan jól. A vietnamiaknál az első helyre a rossz étrend került, ezután következett a légszennyezés, a dohányzást például mindkét náció az ötödik helyre sorolta, az alkoholt pedig a kilencedikre – olvasható egy sajtóközleményben.

Fotó: iStock

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy az emberek még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy milyen szokások okozhatnak rákos megbetegedést – annak ellenére, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás kifejezetten rákkeltő tevékenységnek számítanak, nagyon hátrasorolták őket a megkérdezettek.

Két dolgot viszont érdemes megjegyezni a kutatással kapcsolatban: az egyik az, hogy ez tudományos szempontból még mindig elég kicsi minta, a másik pedig az, hogy a megkérdezettek a saját betegségükről beszéltek. Könnyen lehet, hogy teljesen más lett volna az eredmény, ha általánosságban, a rák kiváltó okáról kérdezik őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik