Tudomány

Ilyet még biztos nem látott, mutatunk egy pöttyös zebrát

Ha zebrákról beszélünk, a többség valószínűleg egyből a fekete-fehér csíkokra asszociál. A kenyai Masai Mara Nemzeti Rezervátumban azonban a közelmúltban egy kivételes, barna alapon fehér pöttyös csikót figyeltek meg – számol be az IFLScience. A különleges példányt egy túravezető vette észre, majd több fotós is megörökítette.

A felfedezője után Tira névre keresztelt állat egy genetikai mutációval rendelkezik. A Masai Mara Nemzeti Rezervátum közleménye szerint néhány éve találtak már egy hasonló egyedet, igaz, azon az élőlényen fel lehetett fedezni a csíkokat, és farka is ecsetszerű volt.

A szakértők úgy vélik, hogy Tira esetében a melanizmus egy típusa idézi elő a furcsa szőrzetet.

A rendellenesség lényege, hogy a melanin nevű sötét pigment felhalmozódása miatt a bőr és a szőrzet is sötétté válik. A pöttyösség igen ritka a zebrák körében, melanizmust viszont már többször is megfigyeltek, először 1977-ben.

A kutatók többsége ma úgy gondolja, hogy a zebracsíkok fő feladata nem az álcázás, hanem a böglyök távol tartása, illetve a fajtársak megkülönböztetése. Pöttyös szőrzete miatt Tirát valószínűleg több csípés éri majd, és egyedisége okán talán a ragadozók figyelmét is jobban fel fogja kelteni.

Melanizmust nemcsak a zebráknál figyeltek meg, hanem számos egyéb fajnál, így a párducoknál is.

Kiemelt fotó: Twitter/Expeditions Maasai Safaris

Ajánlott videó

Olvasói sztorik