Tudomány

Veszélyes bőrbetegségek felismerését gyorsítaná meg a Falling Walls Lab magyar győztese

Idén ötödik alkalommal rendezték meg Budapesten a Falling Walls Lab magyarországi fordulóját, ahol tehetséges fiatalok prezentálhatják tudománnyal kapcsolatos ötleteiket egy szakmai zsűrinek. A magyar forduló nyertese kimehet a berlini világfordulóra, amit november 5-én rendeznek meg, és aminek az első helyét elnyerni óriási dicsőség a tudományos szakmában.

Fotó: Hamzók Máté / Falling Walls Lab

Az itthoni fordulót szeptember 12-én tartották a Semmelweis Egyetemen, összesen 11 előadás hangzott el (12 lett volna, de az egyik előadó nem ért ide). Minden résztvevőnek összesen három perce volt a pitchre, majd a zsűri kérdéseire válaszolva fejthette ki az ötletét. A felhozatal igencsak vegyes volt, a potenciális biológiai fegyverektől az egyszerű jegyzetmegosztó applikációig terjedt – utóbbinak sem én, sem a zsűri nem értette igazán az értelmét.

A zsűri egyébként hazai neves szakemberekből állt a tudományos és üzleti szféra minden területéről: dr. Bojtár Imre a Budapesti Műszaki Egyetem tanszékvezető helyettese, Dr. Maurovich-Horvat Pál, a Semmelweis Egyetem adjunktusa, Marosvölgyi Dóra, az EIT Health projektmenedzsere, Horváth Ádám, a Hiventures befektetési menedzsere, és Katja Dormann, a magyarországi német nagykövetség kulturális osztályának vezetője döntötte el, ki menjen a Falling Walls Lab nemzetközi döntőjébe.

Kiss Norbert a bőrbiopsziáról tartott előadást. Fotó: Hamzók Máté / Falling Walls Lab

A fiatal kutatók által bemutatott projektek a megvalósítás különböző fázisaiban kerültek a zsűri elé: volt, aki még csak az elméleti kutatásig jutott, mint például Fatimah Shokoya és társai, akik a terméketlenség hétköznapi, stresszhez és mentális problémákhoz köthető okaira kínálnának megoldást. Utóbbi termék a Truviva P.A.K., ami gyakorlatilag

egy havi előfizetéses csomag, benne megfelelő étrendkiegészítőkkel és olajokkal, valamint egy meditációt segítő, saját maguk által kifejlesztett mindfulness-módszerrel.

A statisztikák ugyanis azt mutatják, hogy a terméketlenségi klinikára járó párok jó része egy idő után mégis mindenféle segítség nélkül teherbe esik, ezért sejthető, hogy lelki okok is állhatnak a háttérben.

Fatimah Shokoya a meddőséget gyógyítaná. Fotó: Hamzók Máté / Falling Walls Lab

Pancsa Emese olyan komposztáló  kukával érkezett, amit nagyon egyszerű használni, nem kell minden nap foglalkozni vele, és tejtermékeket, halat és húst is lehet bele rakni. Néhány hét alatt a kuka a benne található mikroorganizmusok segítségével kukacok és föld nélkül is képes az ételhulladékot eltüntetni, bár sok a kérdés még ennek elszállítása és a rendszer működése között – de ha sikerül piacra dobni,

kevesebb, mint kétezer euróért bárki zöldebben élheti majd a mindennapjait.

Barabás János Imre egy háromdimenziós nyomtatott „szívketreccel” érkezett a versenyre, ami segíti a szívsebészek munkáját akkor, ha operálni kell – irányítja, hová vágjanak egy speciális, minden szívre saját CT-képei alapján háromdimenziós modellezéssel megalkotott nyomtatott váz segítségével. Erdős Sándor és munkatársai olyan virtuális realitással dolgozó játékot fejlesztenek, amely megnyugtatja a daganatkezelésen áteső gyerekeket: a pszichológusokkal kidolgozott program hozzájárul, hogy a gyerekek kevésbé szorongjanak, és ne figyeljenek annyira a kellemetlen mellékhatásokra.

Szili Petra és csapata az antibiotikum-rezisztenciát akarja visszaszorítani, és elérni, hogy a nagy gyógyszervállalatoknak újra érdekében álljon antibiotikumokat fejleszteni. Egyelőre ugyanis az ezekkel foglalkozó tudományos projektek nagy részét leállították, mivel olyan rizikós bármit fejleszteni a baktériumok rezisztenciája miatt. A kutatócsoport olyan módszert talált, amely képes a baktériumok minden genetikai változatát megmutatni, majd erre a gyógyszer hatékonyságát tesztelni – a módszer olyan hatékonynak tűnik, hogy a zsűri már arról kérdezte az előadót, nem fél-e, hogy biológiai fegyverként használják fel a találmányát.

Kiss Norbert mehet végül a berlini döntőre. Fotó: Hamzók Máté / Falling Walls Lab

Dr. Kiss Norbert bőrgyógyász rezidens és PhD hallgató egy olyan új, saját fejlesztésű technikát mutatott be, amely virtuális bőrbiopsziának megfelelő képalkotásra képes. A bőrbiopszia az egyik legfontosabb diagnosztikus módszer a bőrgyógyászatban, azonban invazív beavatkozás, eredménye általában csak néhány hét alatt születik meg, és utánkövetésre kevéssé alkalmas. Az új technikával azonnali diagnózishoz juthatunk, csökkenthető a betegek megterhelése és bőrbetegségek objektív kontroll vizsgálatára is alkalmas lehet. A bemutatott nyertes projekt a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika (témavezető: Prof. Wikonkál Norbert egyetemi tanár) és a Wigner Fizikai Kutatóközpont (konzulens: Dr. Szipőcs Róbert tudományos főmunkatárs) kollaborációjaként jött létre.

A praktikus eszköz annyira elnyerte a zsűri tetszését, hogy végül Kiss Norbert nyerte a Falling Walls Lab hazai döntőjét, és ő képviselheti majd Magyarországot a berlini döntőn, amit november 8-9 között rendeznek meg.

A Hiventures kockázati tőkebefektető különdíjas projektje Dr. Barabás János Imre (Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinika) fejlesztése lett, aki a műszív beültetések komplikációját képes csökkenteni azáltal, hogy 3D modellezési és áramlástani szimulációk segítségével meghatározza a beültetendő eszköz optimális helyzetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik