Tudomány

Kelet-Európában az emberek fele oltásellenes

Szomorú statisztikákat közölt egy globális kutatás az európaiakról: a világátlag alatt teljesítünk, ha arról van szó, mennyire hiszünk az oltások biztonságosságában. A kutatás kimutatta, hogy Nyugat-Európában a megkérdezettek 59 százaléka, Kelet-Európában pedig mindössze 50 százaléka hiszi el, hogy a védőoltások biztonságosak – írja a The Guardian. Világszintre levetítve ez az arány 79 százalék.
Globálisan az emberek 84 százaléka ismeri el a védőoltások hatásosságát, és 92 százalék állította, hogy a gyerekeit beoltatta már. Annak ellenére, hogy Európában az információáramlás szabad, és a legtöbb országban jó az egészségügy, borzasztó sok az oltásellenes. Franciaország áll a legrosszabbul: itt mindössze az emberek 33 százaléka gondolja biztonságnak a védőoltásokat.

A The Guardian a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Orvostudományi Egyetemen található vakcinabizalmi projekt (Vaccine Confidence Project at the London School of Hygiene and Tropical Medicine) vezetőjét, dr. Heidi Larsont idézi, aki elmondja, hogy

a közösségi média felerősíti az emberek bizonytalanságát a témában, ezzel pedig ront a helyzeten. 

Az első Wellcome Global Monitor kérdőív 140 ezer embert kérdezett meg a világ minden tájáról, és egyértelmű kapcsolatot mutatott ki a megkérdezettek orvosokba vetett hite és az oltásellenesség között. Azok az emberek, akik nem bíznak az orvosok, ápolók és tudósok munkájában, nagyobb arányban oltásellenesek is. Ugyanez a helyzet a kormány munkájával és annak kommunikációjával is.

Fotó: iStock

A kutatás azt is bizonyítja, hogy az emberek tudományról alkotott véleménye nagyban függ a kultúrájuktól és az őket körbevevő környezettől. Ez különösen igaz az oltásellenesség terjedésére. Larson szerint évekbe is telhet, amíg az álhírek és a hamis információk káros hatásait vissza tudja fordítani a tudomány, és visszaszoríthatja az oltássellenességet.

Magyarországon nem rossz a helyzet, Ukrajnában viszont kifejezetten siralmas. Banglades és Etiópia nagyon bízik az oltásokban. Kép: Wellcome Global Survey

Világszinten Banglades és Ruanda bízik a legjobban az oltások biztonságában, és Ruanda a saját egészségügyében is nagyon megbízik: a helyi megkérdezettek 97 százaléka nyilatkozott így, míg a globális átlag 76 százalék. Seth Berkley, a Vaccine Alliance elnöke azt mondja, hogy ez valószínűleg annak köthető be, hogy ezekben az országokban tudják, milyen egy komoly betegségjárvány, ezért sokszor akár órákon keresztül is képesek az anyák sorban állni azért, hogy végül védőoltást kaphassanak a gyerekeik. A fejlett országokban az emberek nem tudják, milyen szörnyűségekkel jár egy ilyen járvány, ezért engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy a védőoltások ellen kampányoljanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik