Tudomány

Összefűzött emberi koponyákkal terrorizálták az embereket az inkák

Az ősi inka társadalmakban úgy gyakoroltak hatalmat a vezetők az alattvalók felett, hogy az ellenük fellépők koponyáit tették közszemlére. A Latin American Antiquity tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az egyik leghíresebb inka település, Iglesia Colorada környékén olyan koponyacsontokra találtak, amelyeknek homloklebenyébe lyukat vájtak, ezeken keresztül felfüggesztették őket, és közszemlére tették mindenkinek, aki hasonló ellenálláson gondolkodott volna.

A régészek három fiatal nő (16-30 év között) földi maradványait találták meg az ásatáson, valamint egy kicsit messzebb, egy korabeli szeméttelep helyszínén egy kisgyerekét is. Mindegyikük nagyjából ugyanazoktól az egészségügyi problémáktól szenvedett, sőt, talán rokonok is voltak: nem volt például meg a foguk, de koponyáik alakja is hasonlított.

A Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői úgy írták le a koponyák összefűzését, mint egy „sokkoló és erőteljes megnyilvánulása az erőszaknak”.

A régióban más kultúráknál is megfigyelhető volt hasonló megfélemlítés a paracasi és nazca népcsoporthoz tartozó vezetők olyan barlangokat rendeztek be, amelyekben megcsonkított testeket mutogattak az alattvalóknak, és

olyan kerámiákat gyűjtöttek, amelyekbe ellenségeik fejét helyezték.

A radiokarbon kormeghatározások arra engednek következtetni, hogy az áldozatokat akkor végezték ki, amikor a diaguita embercsoporttól átvették az uralmat az inkák, ami arra enged következtetni, hogy az új uralkodók egy másfajta, félelmen alapuló rendszert akartak bevezetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik