Tudomány

Elfeledett nemes sírjára bukkantak

Az egykori Inka Birodalom egyik előkelőségének sírját azonosították a régészek Peru északi részén – írja az MTI. Luis Chero, a feltárást végző csapat tagja szerint a sírhelyet a Lambayeque megyei Mata Indio lelőhelyen tárták fel. A kutatók úgy vélik, hogy a nyughely egy nemesemberé lehet, mivel olyan tengerikagyló-héjakat találtak a sírban, amelyeket hagyományosan az Inka Birodalom magas rangú embereivel temettek el.

A sírhelyet korábban már többször is feltörték, a sírrablók valószínűleg kincseket kerestek.

A fosztogatás egyértelmű jeleinek ellenére a régészek számos tárgyat, köztük vázákat is találtak a sírban. A nyughely több egyedülálló építészeti megoldással is bír, többek közt bálványszobrok számára kialakított mélyedésekkel. Chero szerint a mostani felfedezés jól jelzi a perui fővárostól, Limától nagyjából ezer kilométerre északra lévő lelőhely jelentőségét.

A modern Argentína nyugati felétől egészen Kolumbia déli részéig terjedő Inka Birodalom közigazgatási, politikai és katonai központja Cuzco volt. Az inkák több mint kétszáz évig uralták a térséget a spanyol hódítók 16. századi megérkezéséig.

Kiemelt fotó: STR / ANDINA / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik