Tudomány

Miattunk születhet meg az új szuperbaktérium

A Clostridioides difficile kóros hasmenést, sőt, colitist is okozhat azoknál a szerencsétlenül járt betegeknél, akik elkapják. Kutatók most megfigyelték, hogyan alakult ki a különösen ellenálló baktérium, és rájöttek, hogy egy évezredes folyamat során a kórokozó két ága is kifejlődött, az egyik pedig kifejezetten jól érzi magát, és könnyen szaporodik, ha a gazdatest egészségtelen, cukorban és feldolgozott ételekben gazdag étrendet követ – olvasható a sajtóközleményben.

A London Higiéniai és Orvosi Iskola kutatói a baktérium genomját vizsgálták meg, ennek segítségével tudták visszavezetni a változásokat. A baktérium egyik új alfaja kifejezetten jól szaporodik a kórházakban, és azoknak a szervezetében, akik a cukrokban gazdag nyugati diétákat követik.

Fotó: MICROGEN IMAGES / SCIENCE PHOTO LI / SMD / Science Photo Library

A C. difficile a fő oka jelenleg az antibiotikumokhoz köthető hasmenésnek: ez azt jelenti, hogy az antibiotikumok használata annyira eltolja a bélrendszerben található baktériumok egészséges egyensúlyát, hogy a “jó” baktériumok képtelenek elpusztítani az olyan bekerülő “rossz” baktériumokat, mint a C. difficile.

A kutatáshoz a szakértők 906 baktériumtörzset gyűjtöttek össze a világ minden tájáról, emberekből és állatokból egyaránt. Ezek genomjának elemzéséből jöttek rá, hogy a baktérium két külön fajjá alakul át. Az új faj, a C. difficile clade A felelős a kórházi megbetegedések 70 százalékáért.

Az új törzs valamikor a 16. században jelenhetett meg, míg a baktérium maga több ezer évvel ezelőtt alakult ki.

A szakértők szerint a C. difficile abban különleges, hogy az emberi viselkedés hatására változik – eddig ezt nem tudtuk kimutatni más baktériumoknál, legalább is nem ilyen mértékben. A kutatók felhívják a figyelmet az egészséges táplálkozás fontosságára, főleg akkor, ha antibiotikumos kezelés alatt állunk, vagy kórházba kell mennünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik