Tudomány

Lakható bolygót fedezhetett fel a NASA bolygóvadász űrszondája

A NASA bolygóvadász űrszondája, a TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) felfedezett egy tőlünk csillagászati értelemben nem is olyan messzi, 31 fényévre található bolygórendszert, a GJ 357-et. Ez a rendszer azért különösen érdekes a csillagászok számára, mert az egyik bolygója az előzetes feltételezések alapján képes lehet az élet fenntartására.

Az Astronomy & Astrophysics tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a GJ 357 közepén egy törpecsillag található, ami nagyjából a saját napunk egyharmada, e körül kering az a bolygó, amit a TESS felfedezett. Az igazán érdekes viszont nem ez a planéta, hanem két másik, amit a szondának nem sikerült észlelnie, de a jelenlétüket sikerült bizonyítani a rendszer más tulajdonságainak köszönhetően – olvasható a sajtóközleményben. A három bolygó a GJ 357 b, GJ 357 c, és GJ 357 d nevet kapták a csillaguktól való távolságuk alapján.

Illusztráció: Jack Madden/Cornell University

A csillagászoknak különösképpen a GJ 357 d az érdekes, mivel ez a bolygó a csillagától nagyjából 60 százalékkal kevesebb sugárzást kap, mint a Föld a Naptól, ezzel az úgynevezett lakhatósági zónán belülre esik: ez az övezet

egy csillagrendszer azon területe, amelyben az általunk ismert élet ki tud alakulni.

A kutatók kiszámolták, hogy ha földi légkörre számítunk a bolygón, akkor a felszín nagy valószínűséggel jeges és sziklás. De ha egy kicsit több szén-dioxid van a levegőben, mint a saját planétánkon, a bolygó akár életet is hordozhat.

Ez persze még mind feltételezés, de korántsem elrugaszkodott elképzelés, és ha a következő kutatások bebizonyítják, hogy a GJ 357 d tényleg olyan, amilyennek a modellekkel leírtuk, megtalálhattuk a Földhöz legközelebb eső, galaktikus mértékben gyakorlatilag a szomszédban keringő lakható bolygót. A következő lépés az lesz, hogy célzottan a maradék két bolygót is meg tudják figyelni, és megállapítani, hogy milyen összetételű lehet a légkörük.

Ajánlott videó