Tudomány

Föld-szerű bolygóra bukkanhattak a szomszédban

Újabb exobolygót fedezhettek fel a 4,2 fényévre fekvő vörös törpe, a Proxima Centauri körül – számol be a Space.com. A rendszerben a szakértők már ismernek egy bolygót, a Proxima b-t.

Lakható lehet a legközelebbi exobolygó
A 4,2 fényévre található Proxima b-n akár folyékony víz és megfelelő hőmérséklet is lehet.

Mario Damasso, a Torinói Egyetem munkatársa és az égitestet azonosító csapat tagja szerint fontos kiemelni, hogy az objektum egyelőre csak egy jelölt. A szakértők a chilei La Silla Csillagvizsgáló által gyűjtött adatokat elemezve olyan apró eltéréseket fedeztek fel a csillag mozgásában, amelyek a közelében keringő bolygók gravitációjára utalnak.

A Proxima b a Proxima Centauri lakható zónájában kering, ez azt jelenti, hogy felszínén elvileg jelen lehet folyékony állapotban a víz. Azt nem tudni, hogy a bolygón kialakulhatott-e az élet. Az egyik probléma az, hogy az égitest kötött tengelyforgású lehet: egyik oldalát folyamatosan megvilágíthatja csillaga, így ezen a felén állandó forróság, míg a másik oldalán örök fagy alakulhatott ki.

A becslések alapján a most kimutatott exobolygó minimum hat földtömegű, a Proxima Centauritól 1,5 csillagászati egységre (CsE) keringhet (egy CsE a Nap-Föld közepes távolságával egyenlő) felszíne pedig szélsőségesen hideg lehet.

A kutatók bíznak benne, hogy a későbbi vizsgálatok igazolják a Proxima c jelenlétét. Amennyiben az égitest valóban létezik, úgy az új generációs űreszközök, például a James Webb űrtávcső indulásával újabb értékes információkat gyűjthetnek róla.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik