Tudomány

India elindult a Holdhoz

Július 22-én felbocsátották India második holdszondáját, a Chandrayaan-2-t – írja az Űrvilág. Az űreszközt eredetileg egy héttel korábban indították volna el, egy műszaki probléma miatt viszont elhalasztották a startot.

A Chandrayaan-2-höz egy keringő (Orbiter), egy leszállóegység (Vikram) és egy holdjáró (Pragyan) tartozik, előbbi egy évig, utóbbiak pedig 14 földi napon át maradhatnak működőképesek. A misszió fő célja a technológiák demonstrálása, de az űreszközöknek tudományos feladatuk is lesz, többek közt a felszín kémiai összetételét fogják elemezni, illetve a víz jelenlétét próbálják kimutatni.

India korábban már létrehozott egy holdszondát, ez volt a Chandrayaan-1, amely 2008 és 2009 között működött. A misszió legfőbb eredménye az volt, segítségével víztartalmú ásványokat találtak a Hold sarkvidékén.

Fotó: iStock

Amennyiben a Chandrayaan-2 robotjainak szeptemberi landolása sikeres lesz, úgy az Egyesült Államok, az egykori Szovjetunió és Kína után India lesz a negyedik állam, amely űreszközt juttatott az égitestre. A küldetés további különlegessége, hogy a leszállóegység példátlan módon a Hold déli sarkvidékén fog landolni.

Az űrszonda fejlesztése átszámítva 142 millió dollárba került, ez űrkutatási szempontból igen alacsony költségvetésnek tekinthető.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik