Tudomány

Rákot okozhatnak a cukros italok

Egy átfogó tanulmány alapján a cukros üdítőitalok fogyasztása növelheti a rák kockázatát – írja az MTI. A Sorbonne Egyetem munkatársai több mint 100 ezer ember egészségének alakulását követtek nyomon öt éven át.

A szakérők azokat az üdítőket tekintették cukrosnak, amelyeknek összetétele legalább 5 százalékban volt cukor. Ide sorolták többek közt a gyümölcsleveket, a dobozos és szénsavas üdítőket, az édesített tejturmixokat, az energiaitalokat, illetve az olyan teákat és kávékat, amelyekbe cukrot kevernek. A kutatók a mesterséges édesítővel készült, úgynevezett zéró kalóriás italokat is elemezték, de nem találtak összefüggést a fogyasztásuk és a rák kialakulásának kockázata között.

Az eredmények azt mutatták, hogy naponta 100 milliliter cukrozott ital – ami körülbelül heti két doboznyit jelent -, 18 százalékkal emeli a daganatos létrejöttének esélyét.

A vizsgálat résztvevői közt ezerből 22-nél alakult ki rák, összesen 2 193 alanyt diagnosztizáltak daganattal. Az adatok alapján akik a legtöbb cukros italt itták, (mintegy 185 millilitert naponta), azok közül többen lettek rákosak, mint akik a legkevesebbet (legfeljebb napi 30 millilitert).

Fotó: iStock

A szakértők szerint az összefüggésre két magyarázat van: a cukros italok vagy hozzájárulnak a rák létrejöttéhez, vagy a cukros üdítőket fogyasztóknak egyéb káros szokásaik is vannak. Annyi bizonyos, hogy a túlzott cukorbevitel növeli az elhízás kockázatát, ami komoly rizikófaktor sok daganattípus esetében.

A cukorfogyasztás miatti hízás szerepet játszhat az összefüggésben, de nem magyarázza meg”

– mondta Mathilde Touvier, a csapat tagja.

A Sorbonne kutatói szerint szóba jöhet az üdítők hatására emelkedő vércukorszint, de lehet, hogy egyes vegyi anyagok okolhatók, amelyek például az italok vonzó színét adják.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik