Tudomány

Mégsem rendelkeznek tudattal a fák

Könnyű azt gondolni, hogy a fáknak, bár nem mozognak és beszélnek, valamiféle állatokhoz hasonló tudatuk lehet: hiszen jók a matekban, tudnak egymással kommunikálni, felismerik, ha valahol túlzsúfoltság van, és nem arra nőnek, és még számos ügyes vegetatív trükk van a tarsolyukban. A Gizmodón megjelent cikk szerint azonban ezt nem kell bizonyítékként felfogni ahhoz, hogy a fáknak tudatuk és érzéseik vannak, vagy esetleg gondolkodni tudnak – szakértők szerint nem tudnak, és nincs is rá szükségük.

Az elmélet egyik legnagyobb pártolója Monica Gagliano evolúciós ökológus, aki egy sor kísérletet végzett el, szerinte úgy, hogy azok bebizonyították: a növények képesek tanulni tapasztalatból és szokásból (mint Pavlov kutyája). Ezt azzal támasztotta alá, hogy például “megtanította” a növényeknek: nyissák szélesre a leveleiket, ha fényforrásra várnak. Ezekkel a bizonyítékokkal felvértezve ő és biológusok egy csoportja úgy gondolja, hogy

a növényeknek tudatuk és intelligenciájuk van.

Egy friss tanulmány, amely a Trends in Plant Science tudományos folyóiratban jelent meg, pontosan az ellenkezőjét állítja. A Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem kutatója, Lincoln Taiz nem akarja megcáfolni, hogy a növények intelligensek, de biztos benne, hogy tudatukra nem ébredtek.

Fotó: iStock

Taiz és kollégái leginkább azt az érvet vizsgálták meg, hogy a tudatossághoz nincs szükség agyra vagy idegrendszerre, ezt ugyanis néhány úgynevezett növényi neurobiológus vallja. Ők úgy gondolják, hogy a növények elektromos jelei ugyanazt a feladatot látják el, mint a mi idegsejtjeink. Taiz ennek cáfolására egy korábbi kutatáshoz nyúlt vissza, amelyet Jon Mallatt evolúciós biológus és Todd Feinberg idegtudós végeztek el.

Ők arra jutottak, hogy a gerinceseknek (például halak és emlősök), ízeltlábúaknak (rákok és rovarok) és a lábasfejűekbek (például tintahal és polip) van tudatuk. Taiz és kollégái azt bizonyították, hogy a növények nem rendelkeznek ilyesmivel, sőt, mi több: nincs is rá szükségük evolúciós szempontból.

A kutatók kifejtették: a növényeket azért látjuk intelligensnek, mert a genetikailag beléjük programozott viselkedések annak mutatják őket. A növények például elektromos jeleket küldenek, hogy a leveleiken található töltött molekulákat befolyásolják, ez okozza azt, hogy a levelek felgördülnek. Ha egy rovar elkezdi enni a leveleket, ugyanez a reakció indul be, ami külső szemlélő által tudatosnak tekinthető, de egyáltalán nem az – érvelnek a szakemberek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik