Tudomány

Kiderült, honnan származik a kannabisz

A kutatók régóta tudják, hogy a kannabisz őshazája valahol Közép-Ázsiában található. Szakértők egy csoportjának most sikerült leszűkítenie a származási helyet egy kisebb régióra – számol be a ScienceAlert.

A tudósok már a középkorban is próbálták kideríteni, hogy hol jelenhetett meg a növénynemzetség, Ibn Vahsijja arab polihisztor 930-ban arról értekezett, hogy a kannabisz eredetileg Indiában vagy Kínában nőhetett.

John McPartland, a Vermonti Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint az elmúlt 30 évben rengeteget vizsgálták a marihuána eredetét, de a pontos őshazát nem sikerült megtalálni. A kutatók többnyire a növények fosszilis lenyomatait elemezték, az új vizsgálatban azonban a Cannabis nemzetség megkövesedett pollenjeit analizálták.

Fotó: iStock

McPartland kollégáival 155 korábbi pollen-tanulmányt vizsgált felül, elemzésük során egy speciális statisztikai módszert használtak, amellyel el lehet különíteni a Cannabis és rokonnemzetsége, a Humulus, illetve egyéb, a térségben előforduló növények pollenjeit.

Az eredmények alapján a marihuána a Tibeti-fennsík északkeleti részén, a Csinghaj-tó környékén alakulhatott ki,

a friss adatokat azonban további vizsgálatokkal is alá kell majd támasztani.

A szakértők úgy vélik, hogy 6 millió évvel ezelőtt a nemzetség fajai elkezdtek terjedni nyugati irányba, a mai Oroszország felé, 1,2 millió éve pedig Kína területét is elérték. Később a növényeket termeszteni kezdték, ezzel pedig újabb alfajok jelentek meg.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik