Tudomány

Megvan a brutális csípéseket okozó szúnyog

A púposszúnyog nem egy légy szuperképességeit birtokló szúnyog, hanem maga is légy. És ott van még szuronyos rokona is.

A csípőszúnyogok most is tapasztalható elképesztő tömege a klímaváltozás számlájára írható, ám az idei év ebből a szempontból nem csak az invázió miatt lesz emlékezetes. Sokan és több alkalommal tapasztalnak furcsa, múlni nem akaró csípéseket: fájdalmasak és sokáig viszketnek, megdagadnak, kiterjedt piros udvaruk van és a közepük mintha véraláfutásos lenne.

Megvan a tettes

Minden szervezet más és más, sok múlik az egyéni érzékenységen, az adott vérszívó nyálában található vegyületeken, a csípés kezelésén, de azt kizártuk, hogy valamiféle mutáns szúnyogok lepték volna el az országot – a cikk itt olvasható. Az ember viszont még szúnyogcsípésektől gyötörve is megnyugszik kissé, ha bűnbakot talál, ám ez mindeddig nem sikerült.

Ez lehet a kisebesedő szúnyogcsípések oka
Nem mutáns szúnyogokról van szó, hanem allergiás reakció, egyéni érzékenység, esetleg egy kis utómunka tesz egyes csípéseket jókora, hetekig sajgó csomókká az ember bőre alatt.

Aztán megtörtént a tetten érés: „gyors, légyszerű kis rovar, a potrohán fekete és világosabb sávokkal”. Laikus leleplezés és hozzá nem értő szavak ezek, de Dr. Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának szúnyogokra specializálódott munkatársa ennyiből is valószínűsíteni tudta az elkövetőt:

Feltehetően az úgynevezett púposszúnyogról van szó, amely nem is szúnyog, hanem rendszertanilag légy, a tüneteket pedig a nyálában található véralvadásgátló okozza

– mondja a 24.hu-nak a szakember, aki maga is épp az áldozat szerepében van.

Fotó: Kemenesi Gábor

Kellemetlen, de ártalmatlan

A púposszúnyog őshonos fajunk, forrásvizek, patakok, csermelyek kristálytiszta vizébe teszi a tojásait, akármilyen furcsán is hangzik, jelenléte jót jelent. Úgynevezett indikátorfaj, amely érzékeny a környezetszennyezésre, magyarán ahol megjelenik, ott a vízfolyások egészségesek.

Azon túl, hogy csípése rendkívül kellemetlen, más félnivalónk nincs tőle: a miénknél melegebb éghajlaton képes egyes férgességet okozó paraziták terjesztésére, de hazánkban ártalmatlan. Magyarországon nem túl gyakori, ám a jelenlegi csapadékos, párás időjárás, a nagy meleg kedvező számára, ilyenkor nagyobb számban találkozhatunk vele.

Így néz ki mikroszkóp alatt:

Fotó: Kemenesi Gábor

A szúnyog, ami légy

És persze miként lehetséges, hogy a púposszúnyog valójában légy? A magyar nyelv nem követi a tudomány szigorú rendszertani besorolásait, a kétszárnyúak rendjébe tartozó nagyon sok fajt nevez egyszerűen szúnyognak, holott nem is az.

A púposszúnyog tehát légy (angol neve is black fly), szájszerve más, mint a szúnyogoké, a bőr felszínén futó apró hajszálereket csapolja meg

– emeli ki Kemenesi Gábor, és hozzáteszi: ez az oka annak is, hogy oly nagy mennyiségű véralvadásgátlót kell belénk fecskendeznie

Tényleg a teljesség igénye nélkül, de él hazánkban még egy légyfaj, amely külsőre a kívülálló számára könnyen összetéveszthető a púposszúnyoggal, ő a szuronyos istállólégy. Ahogy neve is mutatja, főleg háziállatokat vegzál, de alkalom adtán az embert is megtámadja. Szívószerve szuronyként áll ki a fejéből, de ezt nyilván a cikázó légyen senki nem fogja felfedezni.

Azt viszont igen, amikor táplálkozik: csípése azonnali, erős, szúró fájdalmat vált ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik