Tudomány

Tigrisszúnyogok: egy lépés, és meghódítják Magyarországot

Soltész Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa csütörtök reggel az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió közös műsorában azt mondta, egyelőre nem alakult ki stabil populációja az ázsiai tigrisszúnyognak Magyarországon – írja az MTI. A szakértő szerint az elmúlt években három újabb invazív faj bukkant fel hazánkban, ezek közül az egyik a tigrisszúnyog, azaz az ázsiai zebraszúnyog.

Megjelent hazánkban a szúnyog, ami 22 féle vírust terjeszthet
Az ázsiai tigrisszúnyogot viszonylag könnyen el lehet különíteni a többitől, ugyanis ez a faj nagyon kontrasztos színezetű.

Az érintett fajok közül a tigrisszúnyog terjeszti a legtöbb kórokozót, igaz, ahhoz, hogy a betegségek problémát okozzanak, először stabil populációnak kell kialakulnia.

Egyelőre csupán folyamatos újrabetelepülésről van szó, ezért a rovar csak az adott év kései szakaszában bukkan fel.

Soltész Zoltán hozzátette, Olaszországban és Horvátországban már más a helyzet, ezekben az országokban stabil populációja van a tigrisszúnyognak. Valószínűleg ezekről a területekről érkeznek Magyarországra is az állatok, amelyek a már említett időszakban szaporodni is tudnak.

A körülbelül fél centiméteres rovarok abban különböznek a hazai szúnyogoktól, hogy teljesen feketék, de a testüket különböző pontokon világos pikkelyek díszítik.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik