Tudomány

Három bocsával sétált a medve a városban

Akármilyen furcsán is hangzik, az anyamedvék azért viszik be bocsaikat az erdélyi városokba, mert ott nagyobb biztonságban vannak.

Az utóbbi időben erdélyi településeken nem ritka medvével találkozni, főleg Tusnádfürdőn. A legutóbbi észlelés azonban még a helyieket és a szakértőket is váratlanul érte: fényes nappal egy ilyen népes családba botlani azért még számukra sem mindennapi.

Az állatok komfortérzete sem lehetett teljes, a tusnádfürdői Medveles által közzétett videón látszik, hogy mind az anya, mind a bocsok megrémülnek az autótól, az egyik kölyök azonnal a fára próbál menekülni, ami viszont még nem igazán megy neki. Aztán a kis család szedi a mancsait és rendezettnek tűnő visszavonulásba kezd, mondjuk úgy: elszalad.

Alig 3-4 hónaposak

Ami viszont a videón nem látszik, hogy a macik nem mentek messzire, és hogy egyébként cseppet sem zavartatták magukat az utcán lévő, kora esti ügyes-bajos dolgaikat végző emberek miatt – tudtuk meg Máté Bence tusnádfürdői medvelesének Medvepásztorától. Szin János a 24.hu-nak hozzátette:

A bocsok idén születtek, 3-4 hónaposak lehetnek, és több ilyen kis család is rendszeresen bejár a településre. Itt az érdekesség az, hogy általában sötétedés után érkeznek, fényes nappal még nemigen lehetett ilyet látni.

Felmerül a kérdés, hogy vajon miért viszi az anya kölykeit a zajos, veszélyes városba ahelyett, hogy az erdő nyugalmában nevelgetné őket? A laikus számára meglepő a válasz, de éppen a kicsik biztonsága miatt.

Az ember biztonságot nyújt

A természet törvényei kegyetlenek, több fajnál, így a medvéknél is jellemző, hogy az idegen hímek megölik a kölyköket. Amíg ugyanis a nőstény őket szoptatja, neveli, nem párosodik – ha viszont a kölykök elpusztulnak, az anya hamarosan készen áll elfogadni az udvarlást.

Persze mindent megtesznek a bocsok védelmében, akár még harcba is szállnak a náluk jóval nagyobb és erősebb hímekkel, de a konfliktust mégiscsak jobb inkább megelőzni.

Az anyamedvék rájöttek, hogy az ember számukra veszélytelen, a nagy hímek pedig nem mennek be a településekre, tehát inkább ők töltik ott az idejüket: biztonságban vannak és még élelmet is találnak

– emeli ki a medvepásztor.

Alapvetően ők sem jelentenek veszélyt az emberekre, még ha a bocsait védő anyamedve rendkívül agresszív is lehet. Ha nem állják körbe, nem szorítják sarokba és nem akarnak velük szelfizni, nem kell támadástól tartani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik