Tudomány

Videón a medvékkel kötekedő erdélyi farkas

Farkas és medve két csúcsragadozó, nem szerveznek közös programokat. Ha útjuk mégis keresztezi a másikét, alap esetben kitérnek egymás elől, egyik sem akar megsérülni a bizonytalan kimenetelű összecsapásban.

Két medve, egy farkas

Más kérdés az élelem. A jóval nagyobb medve könnyedén elűz zsákmánya mellől egy vagy talán két farkast is, de ha együtt a falka, a mackó inkább tovább koplal.

Már csak ezért is különleges a Máté Bence tusnádfürdői medvelesének kamerája által készített felvétel, amelyre Szin János Medvepásztor hívta fel a figyelmünket, őt kérdeztük arról, mi is történhetett. De csak a videó után:

https://www.facebook.com/lassukamedvet/videos/651488791981808/

A farkas nem kukoricázik

Két kifejlett medvét látunk tehát, akik békésen kutatnak élelem után a fűben, a farkas pedig körülöttük őgyeleg. Az egyik mackót meglehetősen zavarja a jelenléte, de a farkas tartva a tisztes távolságot nem törődik a morgolódással. Logikus felvetés, ha egyszer medveles, akkor az állatokat élelemmel csalogatják a közelbe, talán ebből szeretne egy falatot az ordas.

De nem erről van szó. A medvék 95 százalékban növényevők, a leshez növényi táplálékkal csalogatják őket, esetünkben kukorica volt kiszórva, ami a farkast nyilvánvalóan nem érdekli.

Nem tudjuk hova tenni a farkas viselkedését, a területet 40 éve járó tapasztalt munkatársunk is értetlenül áll előtte, soha nem látott még ilyet

– mondja a 24.hu-nak Szin János.

Incselkedik inkább

Úgy vélik, a farkas fiatal egyed lehet, amely játszik, incselkedik az óriásokkal. Tudja, hogy erőben magasan fölötte állnak, ám fürgeségben messze elmaradnak tőle.

Persze nem hagyhattuk ki a kérdést, hogy mit csinál egy medvepásztor? A medvelest üzemelteti, de itt nem egy „munkakör” leírásáról van szó, ez Szin János ragadványneve, ahogy ő fogalmaz: csúfneve, ami megtetszett neki és egyben munkáját valamint a medvék iránti elhivatottságát is kifejezi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik