Tudomány bbc history

Egy szikra kellett, hogy kitörjön a forradalom

A francia forradalom kitörésének bevett dátuma ugyan július 14-e, de a Bastille ostromával véget érő, majd a királyság eltörléséhez vezető események sorában kitüntetett szerepe van a labdaházi eskünek is.

Ravasz csel

Tulajdonképpen a kezdőlökést maga XVI. Lajos adta meg, aki a főként pénzügyi gondok okozta válság kezelésére 1789 tavaszán – több mint másfél évszázad után először – összehívta a rendi gyűlést.

A „harmadik rend”, azaz a polgárság és a parasztság képviselői ugyan elérték, hogy kétszer annyi tagot adjanak a gyűlésbe, mint a másik két rend – a nemesség és a papság –, viszont az uralkodó egy ravasz csavarral minden rendnek csak egy szavazatot adott, képviselőinek számától függetlenül.

Bezárták az országgyűlés üléstermét

Válaszul a harmadik rend képviselői kivonultak a májusi nyitóülésről, majd június 10-én a másik két rendet is csatlakozásra szólították fel. Egy héttel később az egyházi rend nagy része csatlakozott az „alternatív” gyűléshez, amely Mirabeau márki javaslatára Nemzetgyűlésnek nevezte ki magát.

Jacques-Louis David: A labdaházi eskü. Forrás: Wikipedia

Amikor aztán 225 éve, 1789. június 20-án a renitens képviselők felújításra hivatkozva zárva találták az országgyűlés üléstermét, felháborodottan átvonultak a közeli labdaházba (a ma Jeu de Pomme Múzeumként működő csarnokban a tenisz elődjének számító sportot játszották, de aznap egy esküvőre került volna sor benne), hogy ott tanácskozzanak.

Pattanásig feszült a helyzet

A parázs hangulatú ülés végén az 577 küldöttből 576-an (az egyetlen kivétel Joseph Martin-Dauch volt, akit végül a hátsó ajtón kellett kimenekíteni társai haragja elől) írásban is megerősített esküt tettek arra, hogy a Nemzetgyűlést az új alkotmány elfogadásáig feloszthatatlannak tekintik.

Ezzel a lépéssel a Nemzetgyűlés nyíltan szembefordult a királlyal, aki végül engedélyezte az ülésszak folytatását, közben viszont katonákat vont össze a főváros körül. Már csak egy szikra kellett, hogy fegyveres összetűzésbe torkolljon a feszültség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik