Tudomány

Meglepő, milyen régóta tépnek az emberek

Bár Kelet-Ázsiában több ezer éve megkezdődött a kannabisz termesztése, a növényt eredetileg rostjaiért és magjáért ültették. Régóta folyik a szakmai vita arról, hogy pontosan mikor kezdték el pszichoaktív tulajdonságai miatt használni a marihuánát.

A Nyugat-Kínában a közelmúltban azonosított 2 500 éves leletek a legkorábbi egyértelmű bizonyítékai annak, hogy a marihuánát kábítószerként is fogyasztották – írja az IFLScience. A kutatók 10 darab füstölőt tártak fel a Pamír hegységben fekvő Csirzankal temetőben, a füstölőkben talált szerves anyag az elemzés alapján kannabisztól származik.

Fotó: iStock

Az eddigi vizsgálatok alapján a marihuánát valahol a régióban kezdték el először termeszteni, a korai fajták ugyanakkor kevés tetrahidrokannabinolt (THC) tartalmaztak.

Ezeket a növényeket még főként táplálékként és textilként hasznosították.

A csirzankali kannabisz-maradványok THC-tartalma viszont meglehetősen magas volt. Azt nem tudni, hogy ez a termesztés eredménye, vagy természetes módon emelkedett meg a THC szintje.

Nicole Boivin, az elemzést végző csapat tagja és a Queenslandi Egyetem munkatársa szerint felfedezésük alátámasztja, hogy a növény pszichoaktív tulajdonságait elsőként Közép-Ázsiában hasznosították. A szakértők úgy gondolják, hogy a sírok a szogdoktól származnak, az iráni nép körében népszerű volt a zoroasztrizmus, a későbbi vallásos szövegekben pedig gyakran utaltak kannabisz tudatmódosító képességére. A kutatók szerint a csirzankali füstölőket temetési szertartások során használhatták.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik