Tudomány

Meglepően veszélyes lehet a HIV-ellenállás

Egy új kutatás szerint az AIDS-től genetikailag védett emberek más betegségekre fogékonyabbak, ezért 21 százalékkal kisebb az eséllyel érik el a 76. életévet – írja az MTI.

Tavaly novemberben egy kínai szakértő bejelentette, hogy vezetésével génszerkesztésen átesett ikerlányokat hoztak világra. Az embriókban olyan módosítást hajtottak végre, amellyel HIV-rezisztenciát alakítottak ki bennük. Csienkuj He szerint CRISPR/Cas9 elnevezésű molekuláris olló segítségével változtatta meg a születendő gyermekek génállományát. A kínai genetikus azt is állította, hogy a világon mintegy 100 millió olyan ember élhet, aki születésénél fogva védve van a HIV-fertőzéstől.

Kép: iStock

A Berkeley-i Kaliforniai Egyetem két munkatársa, Xinzhu Wei és Rasmus Nielsen azt vizsgálta, hogy az AIDS szempontjából jótékony Delta-32 génmutáció nincs-e hatással más módon az egészségre. A szakértők az elemzéshez egy brit genetikai adatbankot használtak fel.

A kutatók arra jutottak, hogy a dupla Delta-32 mutációval rendelkező embereknél 21 százalék kisebb a valószínűsége, hogy az érintettek elérik 76. életévüket.

Tudományos vizsgálatok már korábban kimutatták, hogy a Delta-32 mutáció esetleg védelmet nyújthat olyan betegségek kórokozói ellen, mint a himlő, ugyanakkor négyszeresére növeli a halálozási arányt az influenza esetében.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik