Tudomány

Úgy robbant ki a széklet egy nőből, hogy törlődött a memóriája

Állítólag egy komolyabb székrekedés kínjától akart megszabadulni, ám az erőfeszítéstől más is lement a WC-n.

A kínai közösségi média beszámolóin alapuló hírek valóságtartalma mindig kérdéses, ellenőrzésük lehetetlen. Az IFLScience szerint azonban alábbi esetnek lehet tudományos magyarázata.

A WC-n hagyta emlékeit

A történet egy hongkongi nőről szól, aki jó ideig súlyos székrekedéssel küzdött. Mikor úgy érezte, eljött a megváltás pillanata, ráült a WC-re, és nyilvánvalóan a napokig tartó alhasi gyötrelmek hatása alatt úgy gondolta, mindent egy lapra tesz fel. Pontosabban egy nagy nekifeszülésre, ami végül sikerrel járt.

A kínzó terhen kívül azonban mást is a mellékhelyiségben hagyott: az elmúlt tíz év emlékeit, magyarán komoly emlékezetkiesése lett.

A következő nyolc órában családja segítségével próbálta megerőltetni memóriáját, de miután nem vezetett eredményre, kórházba vitték. Itt egy éjszakára bent tartották, reggelre pedig visszatértek emlékei, kivéve az ominózus székelés és a kórházba érkezése közt eltelt nyolc órát. Az orvosok fizikálisan és pszichésen is egészségesnek nyilvánítva engedték haza.

Fotó: ANNIE ENGEL / CULTURA CREATIVE

Elméletben lehetséges

Az IFLScience megemlíti, a tudományos irodalom nem igazán tárgyalja a székrekedéssel összefüggő ájulás és memóriakiesés témakörét, ami nagyban megnehezíti a történet hitelességének bizonyítását. Az eset mégsem annyira légből kapott, mint elsőre tűnik.

A nagy erőlködés hatására ugyanis az agyban megnő a nyomás, ami rövid távú emlékezetvesztéshez, sőt ájuláshoz is vezethet.

Előfordulhat bárkinél, aki nehezet emel, súlyemelők körében például közismert, de úgy látszik, egy komolyabb székrekedéstől való szabadulás is okozhat ilyen mértékű megterhelést. Ahogy azonban az agy vérellátása helyreáll, az emlékek is visszatérnek, de ilyen esetben érdemes orvoshoz fordulni, mert jelentősen megnövekszik a stroke kockázata.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik