Tudomány

Kivételes, 99 millió éves borostyánra bukkantak

Egy nemzetközi kutatócsoport egy nagyjából 99 millió éves borostyánt azonosított, amelyben egy rég kihalt tengeri puhatestű konzerválódott – írja az MTI. A kövület 6,08 grammos, 33 milliméter hosszú, 9,5 milliméter széles és 2 milliméter magas. A fosszília Mianmar északi részén került elő, a régióban korábban több ősi állatot őrző borostyánt is találtak.

A borostyánok többnyire erdei élőlényeket őriznek meg, kifejezetten ritka, hogy a megkövesedett gyantában tengeri állatok maradványai maradjanak fenn. 

A Kínai Tudományos Akadémia munkatársai röntgennel készítettek nagy felbontású, háromdimenziós felvételeket a leletről, így fedezték fel az ősi ammoniteszt. Az állat egy fiatal példány volt, és a kréta korban élt.

Fotó: NIGPAS

Az ammonitesz héja és a vele együtt a kövületben talált tengeri csigák háza magyarázatot adhat arra, hogy hogyan kerültek tengeri élőlények a fosszíliába. A kagylók üresek, lágy szövet nincs bennük, tehát az élőlények rég elpusztultak, amikor a gyanta magába zárta őket.

A térség homokos partjának közelében egykor gyantát termelő fák nőhettek, a kövületben lévő rovarok még akkor ragadhattak bele, amikor a gyanta a fán volt. Miután az anyag lefolyt a törzsön, a növény lábának közelében élő állatokat is magával ragadhatta, majd a partra érve pedig az ott heverő héjakat nyelhette el.

Kiemelt fotó: NIGPAS

Ajánlott videó

Olvasói sztorik