Tudomány

Lehűlés és napokig tartó esőzés jön

Kiadós esők, erős szél jellemzi az előttünk álló napokat, de hétvégére jó eséllyel ismét szép lesz az idő.

Múlt heti cikkünkben arra hívtuk fel a figyelmet, hogy az április végéig tapasztalt aszály, majd a hirtelen nagy mennyiségű csapadék a klímaváltozás félreérthetetlen, kézzel fogható, a bőrünkön érezhető következménye. Köszönhetően az egyre gyakoribb, tovább fennmaradó és szélsőségesebb időjárást produkáló meridionális áramlásnak.

Szó se róla, az eső a lehető legjobbkor jött, a májusi égi áldásról elmondhatjuk, az aranynál is értékesebb volt. A hétvége szép, napos idővel telt az ország nagy részén, vasárnap nyugatra már meg is érkezett az újabb csapadék.

Hétfőn már az ország középső területén is beborul az ég, elered az eső, kedden pedig megérkezik a keleti területekre is, a következő napokban országos esőzésre számíthatunk

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Az aranynál is nagyobb érték hullott a földre
Az utolsó pillanatban érkezett idén a májusi eső, ami így nemcsak aranyat ér, de szó szerint megmenti a termést.

Jelentős eső, lehűlés

Az ok egy, a Kárpát-medence közelében kavargó ciklon, ami főként hazánk nyugati tájain hoz komolyabb lehűlést és jelentős csapadékot. Országosan 30-40 mm-nyi esőre számíthatunk, nyugaton lesz a legtöbb, északkeleten a legkevesebb csapadék. Összességében azonban a következő napokban borongós, szeles, esős időre van kilátás az egész országban.

A hőmérséklet is jelentősen lecsökken, jóval a május közepén elvárt 20-22 fok alatt marad.

Viharos szél után enyhülés

A figyelmeztető előrejelzések narancsra és sárgára festették a térképet, a Dunántúlon és északkeleten, Észak-Alföldön több helyen viharos (60-85 km/h) északnyugati szél várható.

Hétfő délután, este a nyugat-dunántúli tájakon és a Bakony, Balaton térségében 90 km/h-t meghaladó lökések is előfordulhatnak. A szél ereje majd csak kedd késő délután kezd mérséklődni. Intenzív záporokra, zivatarokra is figyelmeztetnek, amelyekből helyenként rövid idő alatt 25-30 mm csapadék hullhat, környezetükben viharos széllökések várhatók. A részletek itt láthatók a Kiderül.hu-n.

A ciklon csütörtökön nyugat felé vonul tovább, egyre csökken a csapadék valószínűsége, a hét második felében melegedés lesz jellemző. A jó hír, hogy szombatra már csak elszórtan lehet záporra, zivatarra számítani, és a legmelegebb órákra már 19-24 fokra melegszik a levegő hőmérséklete.

Kiemelt kép: Mohai Balázs / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik