Tudomány

Ez az első videó arról, ahogy az immunrendszer lyukat lő egy baktériumba

Ahhoz, hogy a baktériumok elpusztuljanak a vérben, az immunrendszer olyan fehérjékre hagyatkozik, amelyek szó szerint képesek lyukat ütni a baktérium sejtfalába. Kutatóknak most sikerült is lefilmezniük ezt a folyamatot – lenyűgöző látni, ahogy a saját immunrendszerünk is dolgozik.

Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmány kielemzi, hogy pontosan mi is történik a videón: az immunrendszer membrán-támadó komplexének egyik fehérjéje lyukat üt a betolakodó baktérium sejtfalába. Ezután egy kis szünet következik, a UCL London Nanotechnológiai Központ szerint azért, hogy a baktériumot körülvevő, nem kártékony sejteknek legyen idejük védekezési mechanizmusukat aktiválni. Aztán megérkezik a többi protein is, szépen lassan szitává lyuggatva a baktérium külső membránját. Összesen 18 fehérje pusztítja el a baktériumot.

Forrás: Edward S. Parsons et al. UCL

A kutatók azt akarták demonstrálni, hogyan működik pontosan az immunrendszer, és arra szerettek volna rájönni, hogyan lehetséges, hogy a baktériumok körülötti sejtek nem sérülnek az immunreakció során, csak maga a baktérium. A kutatás most rávilágított, hogy valószínűleg

az első behatolás utáni szünet az oka annak, hogy van idejük felvértezni magukat a támadással szemben.

A lyukak egyébként elképesztően kicsik, mindössze 10 nanométer szélesek, ami az ultraibolya fény egy hullámának szélessége. Olyan vékony, hogy nem is érdemes még az emberi hajszálhoz sem hasonlítani. A kutatók a felvételeket mesterséges emberi szövetekkel, laborban készítették, méghozzá atomerő-mikroszkóp segítségével, ami a nanométer tört részével megegyező felbontásban képes felvételt készíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik